Hodnoticí komise vybrala devět výrobků, které se nyní mohou chlubit oceněním Regionální potravina. Uspěla například Cibuláda z Chotěboře na Havlíčkobrodsku, Rumčák z Cukrárny U Andělky z Počátek na Pelhřimovsku, či Uzené kapří maso v oleji z Kramolínského ranče na Třebíčsku.

„Ocenění nám přineslo větší popularitu a poptávku po výrobcích naší farmy. Máme díky němu možnost účastnit se mnoha akcí a veletrhů," komentovala loňská vítězka Dana Nováková z farmy Turistatek Javořice.

Havlíčkovo náměstí při finálovém zápase českých hokejistů.
Brod slavil titul mistrů světa. Podívejte se, jaká byla atmosféra na náměstí

Letošní ročník soutěže přilákal rekordní počet výrobců. „Je mezi nimi několik úplně nových producentů, což vnímám jako skvělou zpětnou vazbu, že o značku Regionální potravina je větší a větší zájem. Nominované jsou produkty ve všech devíti kategoriích a mezi vítězi je celá čtveřice nových výrobců,“ komentoval letošní ročník koordinátor soutěže Lukáš Vacek.

Oceněné výrobky a producentiOceněné výrobky a producentiZdroj: Deník/Markéta Evjáková

V komisi zasedli tradičně zástupci ministerstva zemědělství, státního zemědělského intervenčního fondu, státní zemědělské a potravinářské inspekce, státní veterinární správy, agrární komory, potravinářské komory a krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Přibyslavi v sobotu 7. září.

Za útokem na stádo ovcí na Vysočině stál vlk.
Chovatelé z Vysočiny mají z vlka obavy a snaží se ochránit stáda

Soutěž se koná každoročně ve všech krajích České republiky. Cílem je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let.