„Vodnosti toků v Kraji Vysočina odpovídají hodnotám dlouhodobého měsíčního průměru a ve většině sledovaných profilů o normální vodnost. Pouze Balinka v Balinách na Velkomeziříčsku je na úrovni podnormální vodnosti, a to na čtyřiadvaceti procentech dlouhodobého průměru pro měsíc květen,“ informoval tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

I podle vyjádření Petry Doležalové ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy, která má na starosti vodní hospodářství, je vody stále málo. „Tato skutečnost byla vidět i na jaře při tání sněhu. Normálně teče voda po povrchu, což se ale nedělo. Voda se ihned vsakovala,“ uvedla Doležalová.

Ilustrační foto.
Béčko Vrchoviny si v přestřelce poradilo s Rantířovem

Jak dále uvedla, na některých rybnících stále ještě nedotekla od jara voda. Jako například do rybníka Malé Dářko, který se nachází mezi Vojnovým Městcem a Radostínem. „Nad Malým Dářkem jsou rašeliniště, která byla za poslední dva roky strašně vyschlá. Tato rašeliniště stále nasávají vodu po zimě a nepouštějí ji dále,“ sdělila Doležalová. Obdobně je tomu u rybníků, již se na jaře více vypouštěli. „Tam ještě stále voda chybí. Jmenovat mohu třeba Matějovský rybník nebo Podhorský rybník na Starém Ransku,“ dodala pracovnice CHKO Žďárské vrchy.

Přibližně devět metrů pod úrovní maximální hladiny zásobního prostoru je momentálně vodní dílo Vír na Bystřicku. Tam ale platí podle slov tiskového mluvčího Petra Chmelaře z důvodu oprav, druhé etapy sanace pilířů a navazujících stěn, mimořádné manipulace a snížení hladiny vody. Aktuálně je zmiňovaná hladina na úrovni 455,35 metrů nad mořem. Přítok do nádrže se pohybuje kolem 2,79 a odtok 1,99 metrů krychlových za sekundu.