Petr Zima je řidičem Městské autobusové dopravy v Třebíči a v pátek ráno zrovna vyrážel na svůj druhý denní spoj. Vše probíhalo jako obvykle, než se za jeho zády ozval výkřik. Řidič na nic nečekal, ihned zastavil a běžel zjistit, co se stalo. V autobuse ležel cestující v bezvědomí. Zatímco ostatní opustili vůz, pan Zima na nic nečekal a volal záchranku. „Na šok nebyl čas, musel jsem okamžitě reagovat,“ popisuje dramatickou situaci řidič Zima.

Pod vedením dispečerky záchranné služby začal okamžitě s resuscitací cestujícího a pokračoval až do příjezdu záchranky. „Resuscitoval jsem asi deset minut. Než dojela záchranka, přišlo mi to jako věčnost. Bylo to náročné a na místě nebyl nikdo, kdo by mě vystřídal,“ pokračuje Petr Zima. Díky jeho rychlé reakci cestující z Třebíče přežil. „Jde o nejhorší zážitek v mém životě. Mám ale radost, že to dobře dopadlo,“ poznamenává řidič.

Zdravá škola v Koněšíně pomáhá dětem v Africe.
Zdravá škola v Koněšíně pomáhá dětem v Africe

„Jsme pyšní, že v našich řadách máme řidiče, kteří dokáží zachovat chladnou hlavu a profesionalitu nejen za volantem,“ říká Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva společnosti Icom, která městskou dopravu v Třebíči zajišťuje.
Jako hrdina z akčního filmu si řidič zachránce nepřipadá. „Hrdina rozhodně nejsem. Poskytnutí první pomoci je povinnost a člověk by nad tím neměl přemýšlet,“ dodává Zima.

Výstavám v pamětní síni požehnal generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek.
Lukovští budou vzpomínat na umučeného faráře, oběť politických procesů