Ve středu končí úplná uzavírka železničního mostu ve městě, který se rekonstruuje již od začátku července. Nově bude provoz řízen kyvadlově pomocí semaforů a řidiči tak nemusí využívat dlouhou objízdnou trasu.

„Rekonstrukce železničního mostu v Ledči nad Sázavou probíhá v souladu s harmonogramem prací. Nic tedy nebrání tomu, aby byla silnice částečně otevřena," uvedl místostarosta města Jan Drápela. Ten podotkl, že se tak uleví nejen řidičům, ale i lidem, kteří bydlí ve čtvrti Zoufalka. „Řidiči si také našli objízdnou trasu po polní cestě mezi obcemi Ostrov a Hradec, tedy i oni si konečně oddychnou od přetížené dopravy," pokračoval Drápela.

Částečná uzavírka však potrvá jen jednadvacet dní, tedy do začátku října. Ve dnech 5. a 6. října bude silnice opět zcela uzavřena, a to proto, že dojde k historickému okamžiku, jímž se stane usazení nové konstrukce mostu. Po té bude až do konce října pokračovat částečná uzavírka komunikace.

Starý most sloužil v Ledči nad Sázavou dlouhých 113 let. Rekonstrukce tak byla více než nutná. Mostní konstrukce byla zkorodovaná, popraskaná a poškozená průsaky vody. „Součástí stavby je výměna železničního svršku i spodku," shrnul již dříve stručně obsah rekonstrukce Marek Illiaš ze Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), která je hlavním investorem celé stavby.

Rekonstrukce bude podle Illiaše stát zhruba 22 milionů korun. Kromě rekonstrukce mostu opraví Kraj Vysočina i silnici vedoucí pod mostem. „Proto je rekonstrukce mostu navržena tak, aby pod mostem na silnici bylo možné dodržet veškeré parametry výšky a šířky," konstatoval Illiaš.