„Hlídky z dálničního oddělení ve Velkém Beranově z tohoto počtu uložily 238 kaucí za částku přesahující pět milionů korun. Jen v říjnu uložili policisté na dálnici D1 řidičům za porušení právních předpisů souvisejících s provozem vozidla a způsobem přepravy nákladu třicet kaucí za 890 tisíc korun," uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že zbývající kauce mají na svém kontě policisté z jednotlivých dopravních inspektorátů a oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Drobných přestupků, ale i závažných porušení zákona se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. Zejména ti z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Někteří používají buď vypínače na tachografech, nebo magnety.

Například minulý týden odhalili policisté dálničního oddělení Velký Beranov na dálnici dva zahraniční řidiče nákladních vozidel, kteří manipulovali s tachografem. Oba cizinci dostali blokovou pokutu a provozovatelům přepravy, v jejichž vozidlech bylo zařízení umožňující manipulaci s tachografem nainstalováno, policisté uložili kauci sto tisíc korun.

Denně se na kontrolách kamionové dopravy na Vysočině podílejí policisté se speciálním vozidlem Mercedes Benz, které bylo pro tento účel pořízeno z finančního daru kraje. Toto vozidlo má upravenou nástavbu a jeho výbavu tvoří například souprava mobilních vah pro statické měření, prostředky pro měření všech rozměrů vozidla, klíče pro vyhodnocení tachografů a prostředky pro kontrolu technického stavu vozidla: hloubkoměry na kontrolu hloubky drážek dezénu pneumatik, kamera nebo měřič propustnosti světla. Ve vozidle jsou dvě samostatná plně vybavená pracoviště umožňující zpracování výsledků provedených kontrol a jejich následnou dokumentaci.

Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a bezpečnostních přestávek.

„Pokud řidič uloženou kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě," sdělila mluvčí Čírtková.