Červenec

1. července
Vílanec (okres JI) – Vílanec začal opět trápit nedostatek vody. Obecní úřad proto vydal zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů. Podobný scénář se opakoval i na dalších místech Vysočiny.

4. července
Kamenice nad Lipou (okres PE) – Jindřichohradecké místní dráhy oznámily, že letos na festival Hračkobraní nevypraví do Kamenice nad Lipou parní vlak. Důvodem byl vleklý spor provozovatele dopravy na soukromé úzkokolejné trati s Krajem Vysočina.

6. července
Nové Veselí (okres ZR) – Tradiční plavbou ve svém žlutém člunu si zpestřil svoji dovolenou prezident Miloš Zeman. Prázdniny strávil opět na své chalupě v Novém Veselí.

8. července
Jihlava – Jihlavský letní amfiteátr Heulos zaplnilo deset a půl tisíce lidí, kteří přišli na jednu z největších událostí kraje – Vysočina fest. V pátek na jeho scéně koncertovala i kapela Kabát.

Světlá nad Sázavou (okres HB) – Světlá nad Sázavou vystoupila po patnácti letech ze Sdružení obcí Vysočiny. Podle starosty Jana Tourka se ve sdružení nic neděje, a pro město členství nemá žádný efekt. Tajemnice sdružení Zdeňka Škarková to však vidí opačně. Podle ní starosta již od začátku nepochopil smysl sdružení a nekomunikoval.

9. července
Meziříčko (okres TR) –V Meziříčku odstoupili další zastupitelé. Mandátu zastupitele se vzdaly dvě ženy z Meziříčka. Za poslední dva roky se mandátu zastupitele vzdali už tři lidé, podle některých členů opozičního tábora jich bylo dokonce už pět.

10. července
Žďár nad Sázavou – Zmijí mládě odchytávali ochranáři poblíž žďárské školky ve Veselské ulici. Vysoké letní teploty lákaly studenokrevné hady ven z jejich skrýší.

12. července
Havlíčkův Brod – Pátrání po sedmatřicetiletém cestovateli Jiřím Váňovi z Havlíčkova Brodu, který zmizel při pobytu v bulharských horách, je stále neúspěšné. Muže marně hledají nejen úřady, ale také jeho rodina a známí. O jeho osudu nechce nikdo spekulovat. Nelze ale vyloučit, že se Váňa stal obětí trestného činu, nebo jiné tragické události.

14. července
Jihlava – Žirafí samec Zuberi v jihlavské zoologické zahradě se po třech letech odvážil vyjít ven ze svého výběhu. Chovatelé mu ale k tomu museli trochu pomoci, vypozorovali totiž, že se Zuberi bojí vozíku, ze kterého se leští skla obřího výběhu.

21. července
Olešná (okres PE) – Začaly opravy silničního průtahu Olešnou, na které řidiči dlouho čekali. Současně se zahájením prací se nejen Olešná, ale prakticky celý hlavní silniční tah spojující Pelhřimov s Jihlavou na tři měsíce uzavřel. Řidiči museli na objížďky.

26. července
Bystřice nad Pernštejnem (okres ZR) – Nový podnik začala stavět firma Cooper Standard Automotive v Bystřici nad Pernštejnem. Symbolického poklepání základního kamene se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Firma by v následujících třech letech mohla zaměstnat až pět stovek lidí.

27. července
Pelhřimov – Opakované deště ve druhé polovině července připomněly dlouho neřešený problém se záplavami pod viaduktem na pelhřimovské Myslotínské ulici směrem na Kamenici nad Lipou. Tehdy se hovořilo o tom, že by řidiče mohlo varovat čidlo, později se před kritickým místem objevily dopravní značky.

29. července
Lipnice nad Sázavou (okres HB) – Národní památkový ústav v Telči zahájil prostřednictvím správy hradu v Lipnici nad Sázavou jednání s americkým Museum of the Bible o možnosti zapůjčení Lipnické bible. V roce 1421 ji měl, a to právě na Lipnici, dokončit augustiniánský mnich Matouš, který z roudnického kláštera prchl před husity. Do USA se vzácný manuskript dostal ze soukromé sbírky ve Švýcarsku.

Slavíkovice (okres TR) – Obyvatelku mlýna ve Slavíkovicích museli evakuovat hasiči. Vzápětí se protrhla hráz rybníka a dům vytopila. Potok, který lze jindy jednoduše překročit, se ve Slavíkovicích změnil na dravou řeku. Ta s sebou nebrala jen hlínu z polí, ale z betonu vyrvala sloupky plotu a odnesla i metráky uhlí ze stodoly.

30. červenec
Třebíčsko – Starostové z lokality Horka se sešli s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, aby si vyjasnili postoje ohledně úložiště jaderného odpadu. Starostové se odmítli nadále účastnit schůzek Pracovní skupiny pro dialog.

Srpen

1. srpna
Jihlava – Jihlavští zastupitelé vyhlásili sbírku na podporu rodiny zemřelého jihlavského úředníka. Té předtím jihlavská radnice darovala tři sta tisíc korun. Jeden ze zastupitelů poté inicioval sbírku, která měla vrátit peníze do rozpočtu. Peníze se nakonec nevysbíraly.

Žďársko – Silné bouřky provázené krupobitím poničily úrodu na Žďársku. Nejvíce trpěla řepka na polích Zemědělského družstva Nové Město na Moravě. Na polích u obce Jámy přišla kvůli kroupám vniveč dokonce polovina úrody této plodiny.

Třebíčsko – Půlroční výluka na železnici mezi Třebíčí a Brnem začala. Kromě autobusů, které nahradily vlaky, musí cestující počítat také se změnami v jízdním řádu. Do Brna rychlíky přijíždí o dvanáct minut později a v opačném směru vyráží o deset minut dříve. Připočíst je potřeba i zpoždění kvůli uzavírkám na silnicích.

3. srpna
Roštejn (okres JI) – Začátkem srpna se na hradě Roštejn nedaleko Třeště natáčela pohádka Pravý rytíř, kterou mohli diváci vidět na Štědrý den na obrazovkách České televize. V pohádce účinkovali také komparzisté z Vysočiny. Filmařům se zalíbily i kostýmy třešťských ochotníků, které pro pohádku použili.

Kamenice nad Lipou (okres PE) – Kameničtí kuželkáři přiznali, že se vzdávají myšlenky hrát soutěžní utkání na čtyřdráze ve vlastní kuželně. Ve spolupráci s radnicí usilovali o získání dotace na výstavbu nového sportoviště, peníze ale nedostali. Rezignace ale nebyla definitivní.

4. srpna
Chotěboř (okres HB) –V Chotěboři byly do chodníku u městského informačního centra vsazeny hned tři kameny zmizelých, takzvané stolpersteiny, které lidem připomínají židovské oběti druhé světové války. Kameny tam umístil německý umělec a autor projektu Stolpersteine, Gunter Demnig.

5. srpna
Třebíč – V synagoze v třebíčské židovské čtvrti měl premiéru film Děti Antonína. Třebíčský rodák Antonín Kalina zachránil za II. světové války v koncentračním táboře Buchenwald nejméně 900 vězněných chlapců před jistou smrtí.

10. srpna
Žďár nad Sázavou – Čínská společnost CEFC dokončila převzetí strojírenského a metalurgického podniku Žďas ve Žďáře nad Sázavou s 2 500 zaměstnanci. CEFC China Energy Company Limited je šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblastech financí, energetiky a průmyslu.

18. srpna
Vladislav (okres TR) – Uvolněná skála u Vladislavi zastavila provoz na silnici mezi Třebíčí a Náměští. Náhlá změna v už tak komplikované dopravní situaci v okrese znamenala pro řidiče další těžkosti.

19. srpna
Lípa (okres HB) – Titul vesnice roku Kraje Vysočina si převzala obec Lípa. V této soutěži se úspěšně prezentovala již potřetí. Před dvěma lety získala oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským podnikem a loni její starosta Jiří Kunc převzal stuhu bílou za činnost mládeže.

25. srpna
Jihlava – Do Jihlavy přijel judista a jihlavský rodák Lukáš Krpálek, který si na olympiádě v Riu de Janeiro vybojoval zlatou medaili. Na náměstí ho přivítaly tisíce fanoušků, kteří mu společně zatleskali, a část přítomných si došla i pro autogram.

30. srpna
Bystřice nad Pernštejnem (okres ZR) – V Bystřici a nejbližším okolí natáčel štáb České televize další díl pořadu Cyklotoulky. Kromě turistického centra Eden, muzea automobilových veteránů či Pohádkové aleje v Lužánkách se filmaři zaměřili na skalní ferraty u Víru.

31. srpna
Chválkov (okres PE) – Devět vesměs lehce zraněných si vyžádal čelní střet dvou vlaků na úzkokolejce u Chválkova. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala bylo příčinou střetu pravděpodobně selhání člověka. Hmotná škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun.

Září

1. září
Jihlava – Jihlavské průhledy do podzemí, kterým se posměšně přezdívalo pařeniště, nechali zastupitelé zasypat. Po průhledech zbylo jen kanálové víko. Vybudování pařenišť stálo radnici dvě stě tisíc korun, sto padesát tisíc pak dala za jejich zakrytí.

7. září
Havlíčkův Brod – Soudy na Vysočině začaly rozdávat tresty Rumunům, kteří byli letos u řady násilností. Prvním potrestaným je osmadvacetiletý Catalin Ionut Tavagiu, agenturní zaměstnanec firmy Futaba v Havlíčkově Brodě. Za nebezpečné vyhrožování, ublížení na zdraví, pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví byl Okresním soudem v Havlíčkově Brodě odsouzen k osmnáctiměsíčnímu trestu s podmínkou na dva roky.

10. září
Jihlava – Česká pošta vydala nové poštovní známky a jednu z nich zdobí levhart sněžný z jihlavské zoo. Ta je totiž pověstná skvělým odchovem těchto šelem. Dnes Zoo Jihlava známku představila veřejnosti.

Havlíčkův Brod – Pilot Vladimír Chadalík, dnes již nežijící velitel někdejší vrtulníkové letky 4. tankové divize dislokované v Havlíčkově Brodě, by měl obdržet, a to in memoriam, čestné občanství města Havlíčkova Brodu. Přesvědčen je o tom bývalý armádní důstojník Josef Musil, který tento návrh předložil havlíčkobrodským radním.

12. září
Pacov (okres PE) – Nadšenci, kteří se pustili do záchrany pacovské synagogy, informovali, že má jejich úsilí pozitivní ohlas v řadách veřejnosti a že přináší první výsledky. Zájem o záchranu synagogy vzbudil Pavel Tychtl, který se pustil do bádání po osudech pacovských Židů a veřejnost informoval o získaných poznatcích otevřeným dopisem.

14. září
Horní Újezd (okres TR) – Coop HB zavírá na Třebíčsku další prodejny. Tou poslední se stala prodejna v Horním Újezdě. Obec Horní Újezd prodejnu finančně podporovala, přesto to na zachování obchůdku nestačilo.

15. září
Náměšť nad Oslavou (okres TR) – Do mezinárodního cvičení u Náměště nad Oslavou se kromě profesionálních vojáků z velké části světa poprvé zapojilo také 330 příslušníků českých aktivních záloh. Při něm simulovali napadení základny zvenčí.

Radešínská Svratka (okres ZR) – Třináctý ročník národní výstavy Den českého strakatého skotu hostila Radešínská Svratka. Hlavním bodem programu bylo předvádění zvířat a následná volba šampionky. Vítězkou se stala „domácí favoritka", dojnice Berta z chovu Proagro Radešínská Svratka.

16. září
Jihlavsko – Skřipácká muzika z Jihlavska se dostala na prestižní národní seznam – na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Folklorní kapela přežila díky tomu, že zakládala i dětské soubory, a tak si vychovávala následovníky.

18. září
Žďár nad Sázavou – Ze žďárského poutního kostela na Zelené hoře se po 74 letech ozvaly nově ulité zvony. Ty poslední odvezli za druhé světové války Němci. První zvonění si po tři čtvrtě století přišly k památce UNESCO poslechnout stovky lidí.

22. září
Žďár nad Sázavou – Prestižní mezinárodní ocenění Živa 2016 získalo Muzeum nové generace ze žďárského zámku Kinských. Porota mu udělila speciální cenu za kreativitu. Ocenění uděluje nezisková organizace Fórum slovanských kultur.

23. září
Pelhřimov – Z centra Pelhřimova zmizí další herny. Pelhřimovští zastupitelé schválili novou podobu obecně závazné vyhlášky, na jejímž základě už od října měly skončit hrací automaty na dalších adresách v centru okresního města.

Dukovany (okres TR) – Na 140 vojáků a členů aktivních záloh, 30 policistů, 50 členů ostrahy a 30 kusů vojenské techniky se zapojilo do obrany Jaderné elektrárny Dukovany. Nacvičovali přepadení elektrárny teroristy.

24. září
Havlíčkův Brod – Policejní komando zadrželo v Havlíčkově Brodě šestatřicetiletého bývalého profesionálního vojáka Davida Šimka. Ten byl obviněn z toho, že minulý měsíc položil pod auto ruční granát krajskému státnímu zástupci z Jihlavy Jiřímu Moravovi.