A s tím se pojí i problémové chování nových obyvatel. „Začaly se navyšovat právě s fungováním dosud neoficiální ubytovací budovy v bývalé Jednotě. V objektu je zhruba čtyřicet malometrážních bytů, oficiálně je obsazených šest z nich. Ostatní podle našich informací neprošly platnou kolaudací,“ odpověděla na dotaz Deníku Hana Nixová, zástupkyně vedoucího strážníka Městské policie v Moravských Budějovicích.

Jenže realita je trochu jinde. „Ve večerních hodinách se pravidelně svítí nejméně v polovině bytů. Podle našich informací jsou obsazené téměř všechny,“ doplnila Nixová.

Třebíčská radnice
Třebíč řeší zákaz žebrání a bezdoplatkové zóny. Budou už v září

Problémy dělají hlavně lidé cizích národností. „Právě mezi nimi je nejvíce nájemníkuů. Bohužel se jedná o národnosti, které mají sklony k porušování veřejného pořádku a rušení nočního klidu. Jejich styl života absolutně odporuje dosavadnímu klidnému a spokojenému životu ostatních občanů v této ulici,“ uvedla Hana Nixová.

Varují děti

Divokou situaci potvrzují i místní. „V rámci mé práce se setkávám s některými dětmi, které v tom domě bydlí s rodiči. Jasně, často jde o děti, které nejsou z bezproblémových rodin, ale když i jim rodiče říkají, aby se doma pořádně zamykaly a raději nechodily po chodbách samy, o něčem to vypovídá,“ svěřila se paní Soňa, která si s ohledem na zaměstnání nepřála uvést celé jméno. Její totožnost však redakce zná.

S tím souhlasí i Nixová. „Určitě nelze házet všechny nájemníky do jednoho pytle. Jsou tam i tací, kteří chtějí a snaží se žít bezkonfliktně,“ zdůraznila.

Městský úřad ve Znojmě. Ilustrační foto.
Romové ze Slovenska se stěhují do Znojma. Přijdou o doplatek

Strážníci se ve spolupráci s obvodním oddělením policistů snaží situaci řešit. „Provádíme častější hlídky, a to jak v denních tak i nočních hodinách. Zvláště v noci jsou někteří nájemníci opakovanou příčinou výjezdů. Okolí ubytovny je monitorované i dohlížecím systémem, který je velkým pomocníkem. V evidovaných přestupcích se opakuje rušení nočního klidu, sousedské spory, rvačky, krádeže, odkládání odpadků mimo určená místa nebo porušování platných vládních nařízení,“ vyjmenovala Nixová.

Trpělivost došla i ostatním obyvatelům Janáčkovy ulice. Kromě městské policie začali stížnosti adresovat i na vedení města, které se snaží najít nějaké řešení. „Vznikla pracovní skupina, která se problému bytového domu na Janáčkově ulici věnuje. Další jednání by mělo proběhnou některý den v příštím týdnu,“ sdělila asistentka starosty a místostarosty Barbora Pokorná.

Problémy s obyvateli, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek mají i v nedalekém Znojmě nebo Třebíči. Právě v Třebíči přistoupili k razantním opatřením, uvažují například nad zavedením bezdoplatkových zón. „Dále jde o úpravu vyhlášky o nočním klidu v Zámostí nebo novou vyhlášku o zákazu žebrání na území města,“ nastínil starosta Třebíče Pavel Pacal.