VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryby z Itálie skončily v udírně ve Studnicích

Novoměstsko – Doslova rybí hody připravila pro své přátelé a známé parta rybářů z Novoměstska, která pravidelně jezdívá na lov ryb do zahraničí. Zázemí pro netradiční akci poskytli dobrovolní hasiči ze Studnic, kteří při přípravě hostiny vydatně pomáhali.

8.4.2018
SDÍLEJ:

Hosté rybářů si pochutnávali na jejich úlovcích.Foto: Deník / Zelená Křížová Helena

„Poprvé jsem jel na ryby do Norska v roce 1999. Teď jezdíme nejvíce do Itálie na sumce,“ prozradil Vlastimil Tatíček, rybář a současně i dobrovolný hasič ze Studnic.

„Jezdívá nás tak osm nebo deset. Kvůli sumcům se tam vydáváme z toho důvodu, že v Itálii jsou považováni za škodnou, jsou tam přemnoženi. U nás chytit sumce je téměř zázrak, tam to jde snadno,“ doplnil jej další z účastníků výprav za „rybími ploutvemi“ Kamil Tatíček z Rokytna.

Rybáři si pochvalují zejména to, že si v cizině opravdu zachytají. „Jezdíváme na celý týden. A pokaždé na jaře. Naším cílem je místo kousek pod Benátkami, chytáme na kanále Bianco. Sumci se tam mohou lovit po celý rok, ale je lepší tam jet až tehdy, když je teplejší voda. Každý rybář může chytat na čtyři pruty, takže se musíme rozmístit tak, abychom byli dál od sebe. Za den chytneme tak dva sumce v průměru od osmdesáti do sto dvaceti centimetrů,“ popsal Vlastimil Tatíček.

Nachytané sumce rybáři přechovávají ve vezírcích, kruhovitých sítích, které jsou po celou dobu pobytu ponořeny ve vodě. „Hodinu před odjezdem pak všechny nachytané sumce zabijeme, vykucháme, vyčistíme a uložíme je do obrovského barelu naplněného studniční vodou. V obchodě pak ještě nakoupíme mraženou zeleninu a další mražené výrobky, které k rybám přidáme, to nám zajistí chlazení po celou cestu, která trvá asi dvanáct hodin,“ prozradil recept na uchování rybího masa Vlastimil Tatíček.

Další práce čeká rybáře po příjezdu domů. „Ryby znovu propereme v čisté vodě. A druhý den ráno je zpracováváme. Něco se dá do mrazáku a něco naloží na uzení. Nakonec uspořádáme společenské odpoledne pro přátele a známé,“ usmál se Vlastimil Tatíček.

Pozvaní hosté se netajili nadšením nad dobrotami, které jim rybáři a jejich pomocníci předložili. „Bylo to vynikající. Chutnaly mi nejen ryby, ale i bramboráky, které se podávaly jako příloha,“ pochválil menu Luboš Nekvinda z Nového Města na Moravě.

Mezi rybáři, kteří nachytali ryby pro hostinu ve Studnicích, byl i český rekordman v lovu trofejních ryb. „V roce 2013 jsem chytil v Norsku trofejního halibuta, měřil 221 centimetrů a vážil 142 kilogramů. Byl to český rekord, který byl pokořen až v minulém roce,“ pochlubil se svým výkonem Bohumil Jandourek z Nového Města na Moravě. „Jsem vášnivý rybář, chytám všechno, od plotice až po sumce. Jezdívám třeba do Švédska na lososy. Mým snem je zalovit si na Aljašce. A rád bych ulovil třeba nějakého velkého tuňáka,“ přiznal Bohumil Jandourek.

Ten, stejně jako jeho kolegové, ryby nejen chytá, ale také je rád konzumuje. „Nejraději mám uzeného úhoře, ale pochutnám si na jakékoliv rybě. Také je sám připravuji, baví mě to,“ potvrdil Bohumil Jandourek.

Autor: Helena Zelená Křížová

8.4.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Fotograf, kamereman a 19 000 Kč Ostatní fotografové Pracovník na digitalizaci látek. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Profil : , • SOU, SŠ nebo VŠ se zaměřením na fotografii, • Dobrá mluvená i psaná angličtina nebo němčina, • Výborné barevné vidění , • Logické myšlení, cit pro detail, kreativnost , • Samostatně konající a aktivní přístup , • Vytrvalost, pečlivost, komunikativnost, orientace na výsledek, • Časová flexibilita , , Náplň práce : , • Digitální fotografování látek (metráž) v normalizovaných podmínkách , • Barevná korekce snímků oproti reálné látce , • Další počítačové zpracování snímků speciálním software , • Přípravné a postprodukční práce ohledně digitalizace , • Komunikace se zákazníkem v cizím jazyce , • Řidičský průkaz B, , Nabízíme :, • Možnost uplatnění ve velmi specializované oblasti , • Kreativní práce , • Denní komunikace v cizím jazyce , • Zaškolení do problematiky digitalizace látek zajistí zaměstnavatel , • Možnost kariérního vzestupu dle schopností a dovedností, • Možnost seberealizace. , • Motivující mzdové hodnocení. , • Zázemí prosperující společnosti s tradicí. , • Pružnou pracovní dobu , • Firemní benefity - 5 týdnů dovolené, stravenky, prémie za nemarodění, Místo výkonu práce Plandry., V případě zájmu pošlete profesní životopis na kral@staalboek.cz. Pracoviště: Staalboek s.r.o., 588 41 Vyskytná nad Jihlavou. Informace: Zdeněk Král, . Věda a výzkum - Věda a výzkum Strojní inženýři ve výzkumu a vývoji 25 000 Kč Strojní inženýři ve výzkumu a vývoji Samostatný vývojový pracovník - zkoušky. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce Humpolecká 5, Jihlava., Charakteristika pozice:, · provádění zkoušek a optimalizace vstřikovacího zařízení na zkušebně motorů (brzdě), vč. analýzy emisí, · vývojové práce na konkrétním úkolu, · provádění zkoušek a měření funkčních vzorků, · řízení a vyhodnocování zkoušek, koordinace výroby, projektové řízení vývojových úkolů, · technické jednání se zákazníky i dodavateli, , Požadujeme:, · VŠ vzdělání, strojní zaměření (ideálně se zaměřením na spalovací motory) – možno i absolvent, · praxe v automobilovém průmyslu ve vývoji, zkouškách - výhodou, · znalost práce s PC – Windows, MS Office (Word, Excel, Power Point) - výhodou, · znalost AJ komunikativní úroveň - výhodou, · zodpovědnost, schopnost pracovat v týmu, ochota učit se, loajalita, ochota cestovat, · ŘP sk. B - výhodou. Pracoviště: Motorpal, a.s., Humpolecká, č.p. 313, 586 01 Jihlava 1. Informace: Irena Svobodová, +420 567 132 560. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 90 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pomocné práce v kuchyni, skládání nádobí do myčky, příprava občerstvení.. Pracoviště: Living venues a.s. - hotel fara rančířov, 586 01 Jihlava 1. Informace: Barbora Hudcová, +420 731 157 306. Výroba - Výroba Seřizovači 25 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních fréz FRÉZAŘ CNC. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup dle dohody. , Chcete pracovat jako frézař CNC? Máte SOU strojního zaměření? Pracoval jste jako frézař a máte praxi na obdobné pozici? Vyznáte se v technické dokumentaci? Pak nás kontaktujte!! , V případě, že máte o uvedenou pozici zájem, zašlete svůj životopis na: personalni@ttmetea.cz. Do předmětu uveďte "FRÉZAŘ CNC - MODYNAS".. Pracoviště: Modynas, s.r.o., 586 01 Jihlava 1. Informace: Gita Neckařová, +420 567 113 133.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrad Roštejn.

Hrad Roštejn se brzy uzavře

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Ochutnají oceněné biopotraviny ze Sasova. Při dni otevřených vrat

Jihlava - To nejlepší z biopotravin k ochutnání i zakoupení. Nejen to nabízí Biozemědělský den - Den otevřených vrat na Biofarmě Sasov, který se koná v sobotu 22. září od jedenácti hodin do pěti odpoledne na kraji Jihlavy.

Konečně výhra. Vysočina nastřílela Vlašimi tři góly

Jihlava /FOTOGALERIE/ - Povedený druhý poločas. Ofenzivní podívanou nabídlo utkání 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Jihlavou a Vlašimí. V utkání bohatém na brankové příležitosti se trefili dvakrát Zoubele a Klíma, kteří tak přerušili čtyřzápasovou šňůru Vysočiny bez vítězství.

Opilý muž z Polné vstoupil do cizího bytu

Polná – Podezření ze spáchání trestného činu bylo oznámeno jedenatřicetiletému muži z Polné.

Při 80. výročí novoměstské nemocnice lidé zavítají i na patologii

Nové Město na Moravě – Prohlédnout si novoměstskou nemocnici tak, jak ji běžně pacienti i další návštěvníci nepoznají, bude moct veřejnost možnost v sobotu 22. září. V době od 9 do 14 hodin se v jejím areálu uskuteční den otevřených dveří u příležitosti 80. výročí zahájení výstavby tohoto zdravotnického zařízení.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT