„Je to jediná žába vyskytující se v České republice s takto zvláštní barvou. Sameček se v době rozmnožování pokaždé na pár dní zbarví do modra. Jakmile doba páření skončí, je zase hnědý. Laik si ho pak klidně splete se skokanem hnědým,“ informovala mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jana Hejtmánková.

Zatímco „ženich“ se „oblékne“ do svatební modři, „nevěsta“ si na parádu moc nepotrpí. „Samičky zůstávají pořád hnědé,“ potvrdila Jana Hejtmánková. „Proces rozmnožování probíhá u těchto žab velmi rychle. Během krátké doby vlezou do vody, tam nakladou vajíčka a okamžitě to místo zase opouští,“ dodala mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Pohled na modré žáby si rok co rok užívají děti ze školy v Novém Veselí. Jezírko na tamní školní zahradě si totiž skokani ostronosí oblíbili natolik, že si ho vybrali jako to nejvhodnější místo pro své milostné hrátky a kladení vajíček. „Letos se tam modré žáby objevily dříve než v jiných letech. Pokaždé tam bývají až v polovině dubna a tentokrát jsme je viděli už koncem března,“ uvedla učitelka Eva Nováková, která má školní zahradu na starost.

Žáci novoveselské školy „své“ modré žáby pravidelně monitorují. „Děti z přírodovědného kroužku sledují jejich počty a jednou za rok taky jezírko společně čistíme. Jeden rok napočítali žáci padesát dva modrých samců. Teď jich docela ubylo, letos jich bylo jenom devatenáct. Ale vloni ještě méně, patnáct, takže nějaký malý nárůst přece jen byl. Měla jsem strach, že se populace skokana ostronosého úplně ztratí, protože na vedlejším pozemku vybudovali drenáž a naše jezírko se začalo hodně odvodňovat,“ posteskla si Eva Nováková.

S modře zabarvenými žábami se lze setkat i na jiných místech ve Žďárských vrších. Například u Malého Dářka. „Zejména na jeho jižní straně, která je pozvolná a je tam mělký litorál. Je tam poměrně dost vodních rostlin mezi něž kladou žáby vajíčka,“ prozradila další z lokalit, kde lze modré žáby spatřit, Jana Hejtmánková.

Skokani ostronosí patří mezi kriticky ohrožené druhy. „V poslední době jich hodně ubylo a ubylo také míst vhodných pro jejich rozmnožování,“ vysvětlila Jana Hejtmánková.