VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Selský rok Jana Veleby - duben

Havlíčkobrodsko - Čas letí jak o závod, a tak tak jsem až nyní stihl slíbený článek k měsíci dubnu, který vám milí čtenáři předkládám.

28.4.2016
SDÍLEJ:

Jan VelebaFoto: Deník/archiv

Letošní duben je docela příznivý a moc se na něj hodí lidová pranostika „když duben laškuje, bývá mnoho sena a obilí". Znamená to, že občas prší a je vláha, že je pár dní teplo a všechno roste a zelená se. Teplé dny prostřídají chladné a také noci jsou chladné. A to zase souvisí s další lidovou pranostikou, která se týká následujícího měsíce „studený máj, stodoly ráj", která ale tak trochu při zřetelném posunu počasí (nejsou skoro žádné zimy) platí už i pro duben. Když se tedy teď podíváme po krajině, tak je to vskutku hezký pohled, v přírodě je počata velmi slibná úroda a po zvlněných polích Vysočiny tak typické dlouhé brázdy zasázených brambor.

Duben ale nejsou jenom pole, louky a zahrádky, duben je i měsícem nového života, měsícem chovatelů. Rád si vzpomínám, jak to dříve bývalo v tento čas u nás doma. Jako první maminka pořídila kuřátka. Už tehdy se líhly v umělých líhních a odtud je vozila ve vystlané papírové krabici a doma dávala do připravené dřevěné bedny, která byla vystlaná plátnem, shora přikrytá a dovnitř spuštěná žárovka, která celý prostor vyhřívala. To bylo pípání a štěbetání a zpočátku to i vonělo. Jak ale dny přibývaly, tak vůně pomalu ustupovala a přecházela v nelibý závan ze slepičino trusu. Což to asi nikoho nepřekvapí, ale on ten odchov probíhal, považte, v kuchyni!

To si dnes lze už jen těžko představit, ale tak to věru dříve na vesnici chodilo. No a po kuřátkách šly kachňátka a housátka. Ta se nekupovala, ty musela husa vysedět na vejcích, ale už si nepamatuji, jak dlouho to trvalo. Zato si ale dobře pamatuji ten krásný idylický, leč pravdivý obraz, když husa vyvedla svá žlutá klubíčka na pastvu. A jak je bránila, to se nedalo k nim ani přiblížit. Zvlášť, když s nimi byl houser, ten se dovedl postavit člověku.

A proč na to vzpomínám? Víte, teď už známe drůbeží maso jenom ze supermarketů, kde prodávají kuřecí brojlery (neplést s Jakešovými bojlery), které jsou vykrmeny tuším za pouhých 40 dnů. Ta maminčina kuřata, která žila volně na dvoře a mohla chodit ven na trávník, tak ta dorostla do jateční váhy odhaduji za 60 až 70 dnů, ale to šťavnaté, křehké a dobroučké masíčko, to se nedá srovnat. Podobně to bylo s kachnami a husami, ale ty byly náročnější, potřebovaly vodu, tedy rybník. Vzpomínám si, jak kolikrát bylo složité je večer z rybníka vyhnat a dohnat domů. Dost často jsme museli sundat kalhoty a jít si do rybníka pro ně.

Měsíc duben má pro mě ale ještě jedno zvláštní kouzlo, které představuje velkou tradici. Je to poslední večer v měsíci, kdy se pálí čarodějnice. Tento zvyk mám rád a vždy se těším na ten den, kdy se celá široká rodina sjede a sejde a ve 20 hodin zapalujeme vatru, kterou stavím celý den. Ta letošní bude už dvacátá šestá, kterou budu připravovat. Samozřejmě k tomu patří špekáčky a točené pivo. To je v pohodě, piv je velký výběr a mají výbornou kvalitu, ale se špekáčky to je horší, tam je potřeba mít svého řezníka, protože ty některé ze supermarketů, ty se mohou klidně jíst i na Velký pátek aniž člověk spáchá hřích. Tam skoro žádné maso není.

Tož už se na ten večer a noc těším, už také proto, že ráno, které následuje, zahajuje nejkrásnější čas v roce, máj, lásky čas, ale o tom příště.

Jan Veleba

Autor: Redakce

28.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ve sběrném dvoře už nevezmou pneumatiky

Ilustrační foto.

Charita hledá koledníky pro tradiční Tříkrálovou sbírku

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Po cenné výhře v Opavě přišel výbuch s Karvinou

Opava, Karviná – Dvojutkání na soupeřových hřištích absolvovali prvoligové hokejbalisté SK Jihlava. Ti nejdříve udolali Opava, poté vysoko prohráli v Karviné. I tak jsou ale svěřenci trenéra Staňka nadále v tabulce první!

Nekvasil: O spoustu bodů jsme přišli nízkou produktivitou

Jihlava – Hokejoví junioři Dukly mají za sebou první polovinu základní části nové extraligové sezony. Po ní jsou s 24 body v tabulce dvanáctí, a to trenéra Karla Nekvasila trochu mrzí, protože výkonnostně to prý nebylo špatné. Bohužel obrovskou bolestí je produktivita.

Hokejisté Telče doma šokovali první Strakonice

Telč – Hokejisté Telče si připsali teprve druhou výhru v jihočeském přeboru. Ale stála za to! Na domácím ledě si totiž vyšlápli na lídra soutěže. Strakonice dokázali díky skvělému výkonu porazit o tři branky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT