Přiznal však, že bez osvědčených míst, na která vyráží už několik let, by v lese příliš nepochodil. „Rád jezdím do lesa mezi Šebkovicemi a Lesonicemi. Stává tam dost aut. Co jsem ale potkal lidi, tak nic moc nenašli. Já tam ale mám svá místa, kde rostou. Zřejmě je tam vlhčeji než jinde v lese. Podle mě teď nemá smysl běhat jen tak nahodile, ale je potřeba mít vytipované lokality," zamýšlel se houbař.

Houbaři se se svými úlovky chlubí například na internetových stránkách nahouby.cz. S popisem svého úspěchu tam zavítala i uživatelka, která se podepsala jako Lenka. „Mezi Kladeruby nad Oslavou a Kramolínem cca patnáct praváků a nějaké růžovky. Je vidět, že je v lese sucho, protože mají některé popraskané hlavy. Jinak jsou pěkné," popsala svůj nedávný úlovek.

Pravé hřiby a muchomůrky růžovky s oblibou sbírá v těchto dnech také Zdeněk Becha. „Hřib je hřib a růžovky jsou dost masité, to se mi líbí. Nic dalšího zatím moc neroste, babky a suchohřiby ještě snad ani nezačaly. Alespoň ne v mém okolí," poznamenal Becha.

Momentálně čeká na oblíbené bedly. „Ty mám rád. Věřím, že už brzy začnou růst. Kuřátka mám taky v oblibě, ale zatím jsem našel jen malá jako nehtíky," líčil Zdeněk Becha.

Podle něj je zatím v lesích poměrně sucho. „Zapršet by mohlo. U nás v Šebkovicích napršely před deseti dny čtyři milimetry, kousek dál, u Moravských Budějovic, čtyřicet. Známí z Jakubova už mi říkali, že díky tomu nosí z lesů plné kabely hub," podotkl Zdeněk Becha.

Ten houby suší a část čerstvých přidává pod pečené maso. Jestli ještě něco během léta nasbírá, bude záležet z velké části na počasí. Podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu by však mohlo vydatně zapršet až v závěru tohoto týdne. Během pracovních dní se budou přeháňky a bouřky vyskytovat pouze ojediněle.