„Jerry byl, a pro nás je a bude, nezaměnitelným člověkem,“ připomněl ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. Na Jaroslava Šmída jeho herečtí kolegové budou vzpomínat především jako na neúnavného šiřitele dobré nálady. Smích mezi slzami dokázal ostatně vyvolat i ve smuteční síni, to když Daniel Hrbek vzpomenul nezaměnitelný projev veselí a obdivu věčně mladého herce.

Jaroslav Šmíd na třebíčské Barborce v roce 2007.
Poslední rozloučení s hercem Jaroslavem Šmídem se uskuteční v Třebíči

„Jerry byl, jak se říká, parťák pro každou špatnost. A zároveň bezelstnou duší. Lidskou bytostí, jejíž přítomnost jsme vyhledávali. Přijmout fakt, že už není, je těžké,“ pronesl.

Rodák z Třebíče působil ve Švandově divadle řadu let. Ztvárnil tam několik desítek rolí, mimo jiné v inscenacích Poručík z Inishmoru, Žebrácká opera, Vojcek, Klářiny vztahy, Mandragora, Mnoho povyku pro nic, Eskalátor a Idioti. Z posledních let si jej diváci budou pamatovat především jako Překladatele ze hry Kdo je tady ředitel? či jako Kouče z Cry Baby Cry. Donedávna jej mohli vídat také v Řemeslnících a Hamletovi.

Kromě účinkování v několika zájezdových inscenacích se objevil také v řadě televizních pořadů a seriálů: O zapomnětlivém kouzelníkovi, Život na zámku, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Ulice, První republika a dalších.

Ilustrační foto
Studenti třebíčské hotelové školy se utkají o trofej ve Francii

Jeho nejznámější filmovou rolí byl ústřední hrdina komedie režiséra Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů. I Zdeněk Troška byl mezi mnoha smutečními hosty, kteří přišli Jaroslavu Šmídovi dát poslední sbohem.