Koncert skupin Inflagranti a Husak Quartet město lidem nabídlo přesně v den skladatelova výročí. Narodil se 19. června roku 1717 v tehdejším Německém Brodě. Zakladateli klasicistní hudby, z jehož partitur se učil i Mozart, se podařilo nesmazatelně se zapsat do dějin světové hudby. Jeho dílo na pondělním koncertu rozhodně nemohlo chybět. Zaznělo tu však v trochu netradičním podání.

„Přiznám se, že Stamic nepatří do našeho repertoáru. Ač je mezi hudebními znalci celebritou, laické veřejnosti není úplně známý. Jeho skladby jsou ale krásně. Rozhodli jsme se pro vás část jeho díla nastudovat. Myslím, že je to světová premiéra Stamice na elektronické smyčce,“ uvedla houslistka Inflagranti Markéta Muzikářová.

Jedním z výrazných prvků Stamicovy tvorby je dynamika a výrazový kontrast. Do repertoáru dynamického dívčího tria, které v moderním pojetí klasické hudby navázalo na čínskou houslistku Vanessu Mae, se proto jeho skladba výborně hodila.

Ministr financí Ivan Pilný (vlevo) by chtěl vyřešit po volbách problémy pracovního trhu zřízením nového ministerstva.
Podnikatel: Dovozy dělníků z ciziny náš trh práce nespasí

Trio experimentuje s fúzí klasiky a populární hudby. Kromě hudební pocty Stamicovi tu zaznělo i Vivaldiho Čtvero ročních dob, Paganini, Bizet, Beethoven nebo Metalika. Inflagranti se klasickou hudbu snaží přiblížit širšímu spektru lidí. Ukázat jim, že jejich představa „vážné“ hudby může být jiná, než realita.

Dynamika některých klasických děl je totiž všechno jiné, jen ne vážná. Některým lidem jistě slzy do očí vžene. Taková hloubka zprostředkovaných emocí prostě bere dech.

V druhé části koncertu zazněla v sále Staré radnice také skladba Stamicova syna Karla, a to v podání tria Husak Quartet. Dva studenti brněnské konzervatoře a jeden student Janáčkovy akademie múzických umění v Brně předvedli, že s hudbou se dá dělat prakticky cokoliv. Od famózní interpretace klasiky hladce sklouzli k humoru a večerníčkovým melodiím nebo nezapomenutelné hudbě z legendárního Vinnetoua.

Posluchačům nabídli směsici vážného i humorného repertoáru, obrovskou energii, virtuózní techniku i improvizaci. Kluci z Husak Quartet se dají popsat třemi slovy. Mladí, talentovaní a originální. 

Štáflova chalupa projde v příštím roce rekonstrukcí.
Unikátní Štáflova chalupa projde rekonstrukcí