„Ještě letos koncem roku bych rád uvnitř uspořádal první kulturní akci,“ říká šéf zdejšího kulturního střediska Karel Nechvátal a rovnou zve taky na Den otevřené stavby. To si budou lidé moci celý kulturní dům prohlédnout těsně před dokončením. „Přesný termín ještě oznámíme, bude to začátek října,“ doplnil Nechvátal. V tomto roce se důkladně rekonstruuje celé spodní a hlavní patro s velkým sálem.

Už vestibul v přízemí bude trochu jiný, než býval. Místnost se prodloužila, protože dělníci u stropu objevili při odstraňování „nánosů“ z dob minulých staré štuky. Původně rámovaly větší prostor. Na to zareagoval projektant a dodatečně pozměnil projekt, nechal vybourat příčku. Vestibul se tak vrací ke starým rozměrům i hezkým štukům.

Koncert Tomáše Kluse s Moravskou filharmonií Olomouc ve Valči na Třebíčsku.
Tomáše Kluse s filharmonií si přišlo poslechnout přes dva a půl tisíce lidí

Zaujme taky menší sál v přízemí, kde bývala restaurace. Po rekonstrukci bude ideální na komornější hudební produkce.

Z ulice bude bezbariérový přístup do informačního centra. Z přízemí se hůř pohybliví návštěvníci dostanou do hlavního patra novým výtahem. Ten tu dřív chyběl.

V hlavním horním patře přibylo v malém sále osvícení led proužky. Ve všech sálech už podlaháři připravují podklad pro dřevěnou podlahu. Zmizel schůdek do „podloubí“, v němž je vedle velkého sálu bar. „Řekl bych, že to ocení zejména návštěvníci ochutnávky vín,“ poznamenal Nechvátal. Tančit se bude na dřevěné kazetové podlaze z dubu. Velký sál by měl mít i lepší akustiku.

Speciální desky zakryjí jeden detail – štuk kolem lustru. Jinak to ale udělat nešlo.

Budějovičtí si jistě vzpomenou na houpající se podlahu v hlavním velkém sále. „Když jsme při opravě odkryli konstrukci stropu pod ní a uviděli realitu, jen jsme zírali. Byla ve velmi špatném stavu, ke kterému nejspíš přispělo i vlhko z provozu restaurace o patro níž,“ popsal Karel Nechvátal. Teď je podlaha, která tvoří strop přízemí, monolitická. A tak si bude moci přijít zatancovat klidně i 600 lidí.

Zdroj: Deník/ Hana Jakubcová

Taky pódium bude mít svůj výtah. Díky němu bude možné v pohodě vyvézt například kulisy pro divadelní představení či vše potřebné pro muzikanty. Dosud se vše do patra tahalo ručně.

Návštěvníkům poslouží moderní toalety, účinkujícím šatny na úrovni.

Jedna důležitá novinka se ukrývá až pod střechou. Místnost, která je prošpikovaná stříbrnou izolací, potrubím a technologií pro vzduchotechniku. Zajistí dobrou dýchatelnost v sálech při kulturních akcích.

Až budovu opustí stavaři, bude nutné ji vybavit nábytkem. Z části se využije ten původní. Například v hasičárně mají schovaných 450 židlí.

A kolik letošní rekonstrukce bude stát? „Akce je financovaná z vlastních zdrojů, tedy z městských peněz. Celkové náklady činí bezmála 54,7 milionu korun s daní,“ informovalo vedení města.

O stavbu Besedy, které se původně říkalo i Národní dům a dodnes je to na fasádě napsané, se ve druhé polovině 19. století zasloužil Budivoj. To byl svého času nejdůležitější český spolek v Moravských Budějovicích. Mimochodem – jeho čestnými členy byli i skladatelé Antonín Dvořák a Zdeněk Fibich. Nyní budova prochází zřejmě nejdůkladnější přestavbou od doby svého vzniku.

Na věži v Moravských Budějovicích už visí poutač na Hudečkův hudební festival.
Pány kluky i staré časy konce monarchie připomene Hudečkův festival