Stovky lidí během soboty nakoukly nejen do všech ateliérů, dílen, učeben, huti, ale i na internát. Návštěvníky přitom po škole provázeli samotní studenti.

„Je to tady super. Rozhodně bych neměnila. Oceňuji především vyvážený přístup učitelů k nám studentům, tedy jsou přísní, ale zároveň i přátelští," uvedla studentka třetího ročníku gymnázia Nikola Přibylová z Havlíčkova Brodu.

Ve škole již více než šestnáct let působí ředitel Jindřich Vodička, podle kterého škola ušla velký kus cesty. „Neustále něco rekonstruujeme a vylepšujeme. Výrazně se proměnily i obory, které studentům nabízíme. V roce 1966 škola vychovávala pouze skláře a brusiče. Aktuálně nabízíme čtyřicet oborů," konstatoval Vodička.

Lidé v rámci Dne otevřených dveří měli možnost vidět při práci například umělecké kováře, truhláře, sochaře, kameníky či skláře při foukání dutého skla.

„Jsem vyučená malířka skla, ale po třech letech práce jsem se opět do školy vrátila a jsem spokojená. Do budoucna bych se chtěla věnovat broušení skla, které mohu skloubit právě i s malováním," řekla studentka třetího ročníku oboru broušení a rytí skla Kristýna Kemrová ze Světlé nad Sázavou.

Podle studijní referentky Heleny Kotěrové má škola studentů dostatek, až právě na obory zaměřené na zpracování a výrobu skla.

„Některé firmy našim studentům nabízejí nejen práci, ale i stipendium," konstatovala Kotěrová. Ta podotkla, že akademie spolupracuje mimo jiné i s bulharskou vysokou školou umění v Sofii, kam nejlepší žáci pravidelně jezdí.

„Snažíme se naše žáky co nejvíce vtahovat do samotného dění školy, tedy studenti například navrhují, jak mají vypadat chodby, učebny a podobně. Pravidelně také pořádáme výstavu Bienále. Letošní ročník jsme slavnostně zahájili v pátek," pokračovala Kotěrová.