„Hektarový výnos je u ozimého ječmene podobný jako před rokem, což je určitě příznivá informace,“ poznamenal k dílčímu výsledku letošních žní ředitel Okresní agrární komory Jihlava Vlastimil Vaněk, který každoročně monitoruje žně v rámci celé Vysočiny.

Ilustrační foto.
V Jemnici půjčují elektrokola. I na víkend nebo celý týden

Výnos u ozimého ječmene je v meziročním srovnání nepatrně vyšší. Zatímco loni měl hodnotu 5,83 tuny z hektaru, letos je to 5,86 tuny z hektaru.

Za předešlý týden výrazně pokročila sklizeň řepky olejné. Ta už je na celé Vysočině sklizena z více než 77 procent ploch, za předešlý týden přibylo 20 091 hektarů sklizených ploch s řepkou. Úroda navíc vypadá slibně. „Hektarový výnos u řepky by letos mohl být lepší než před rokem,“ odhadoval Vaněk.

Loni vysočinští pěstitelé sklidili v průměru 3,1 tuny řepky z hektaru, letos je to zatím 3,51 tuny z hektaru.

Už před dvěma týdny začali zemědělci sklízet první ozimou pšenici, v předešlém týdnu měly žně start také pro jarní ječmen, žito a triticale. Nedotčeny tak zatím zůstaly plochy s jarní pšenicí a ovsem.

Nadále jsou žně nejdále na Třebíčsku, kde z polí zmizelo už přes 94 procent řepky, téměř 52 procent ozimé pšenice a celkem se tak sklizeň všeho obilí přiblížila k 46 procentům. Ve zbývajících čtyřech vysočinských okresech sklizeň řepky finišuje, obilí je v těchto okresech sklizeno mezi deseti a dvaceti procenty.

Tento týden by práce mohly citelně pokročit. „Zatímco v předcházejícím týdnu přerušovaly práce časté přeháňky a bouřky, na nadcházející týden je předpověď počasí příznivější, což by se na tempu prací mohlo pozitivně projevit,“ odhadoval Vlastimil Vaněk.

První počátecké pivní slavnosti.
U piva bavil Železný Zekon, Abraxas zastavil déšť

Žně 2018 na Vysočině
(stav prací k 23. 7. – sklizeno ploch v procentech, v závorce jsou údaje k 24. 7. 2017)
Ozimá pšenice 25,83 % (8,7 %)
Jarní pšenice 0 (0)
Ozimý ječmen 100 % (87,6 %)
Jarní ječmen 2 % (1,1 %)
Žito 0,7 % (0)
Oves 0 (0)
Triticale 1,8 % (0)
Obiloviny celkem 24,15 % (12,6 %)
Řepka olejná 77,08 % (2,9 %)
Zdroj: Agrární komora Jihlava