Páteční odpoledne je v krajském městě Vysočiny prosluněné. Lidé na parkovišti u hypermarketu si chrání ústa rouškou nebo šátkem, sem tam má někdo i respirátor. Jedinou výjimkou je mladá maminka, která vystupuje z auta dveřmi spolujezdce.

Koronavirus, rouška, Eveline Dellai
Ušité roušky se sbírají na magistrátu, lidé je tam mohou odevzdat

Jakoukoli ochranou jí je šála volně položená několik centimetrů před ústy, chvílemi i pod ústy. Do nákupního vozíku dá miminko v autosedačce a i s partnerem, který roušku má, mizí ve dveřích obchodu. Co na tom, že podle nařízení vlády má chodit nakupovat jen jeden člen rodiny.

Ostatní lidé jsou ale vzorní. Přijíždí většinou sami a roušku nasazují až před vystoupením z auta.

Soutěž Eurojack, ilustrační foto
Jihlava ruší své akce, otevře jen jednu školku a pošle peníze do nemocnice

V Třebíči před Kauflandem zaujala žena ve věku kolem pětatřiceti. Zkušeným pohybem sáhla do kabelky pro gumové rukavičky, lahvičku s dezinfekcí a kus kuchyňské utěrky. Pečlivě očistila madlo košíku a teprve potom vjela dovnitř.

Rukavice mají lidé i v dalších obchodech a i ti, kteří je na zbytek nákupu nemají, si je berou alespoň u pečiva. To si zákazníci berou většinou sami. Například v Lukách nad Jihlavou si ale musí vybrat z předem nabalených igelitových sáčků a jiná možnost není.

Jan Urbánek z Moravských Budějovic a jeho blízcí už si roušky vyrobili.
V Budějovicích soutěží o nejhezčí roušku. A vyzývají se k vzájemné pomoci

Kulisu nakupování místo oblíbených songů a informačních sdělení v Tescu dotváří opakující se hlášení o hygieně – musíte mít chráněná ústa, u pečiva si berte rukavice, ve frontě stůjte dva metra za sebou a ráno nakupují jen důchodci. Pořád dokola, jen česky. V obchodech je přitom všeho dostatek. Někde chybí mouka, ale není to pravidlem a obvykle stačí sjet do vedlejšího obchodu, když člověk nutně potřebuje o víkendu péct.

V Jihlavě nebo v Pelhřimově bylo v pátek podstatně více lidí než při posledním pozorování v úterý, lidé zřejmě nakupovali na víkend. Naopak v Havlíčkově Brodě trvalo napočítat sto lidí delší dobu než posledně. Pozorování tam ale probíhalo dopoledne a lidé se možná jen nestihli adaptovat na změnu v hodinách vyhrazených pro důchodce. „Zákazníci hygienu nepodceňují, jen nám chybí lidé na vybalování. Obvykle chodí brigádníci, ale teď je nemáme,“ posteskla si jedna prodavačka v brodské Bille.

Čistá Vysočina, ilustrační foto
Čistá Vysočina se ruší, pro tuny odpadu letos dobrovolníci nevyrazí

Co se roušek týká, většinou lidé používají textilní, někdy i se zajímavým vzorem. Zdravotnické byly v menšině a ještě méně lidí mělo jen šátek. V Pelhřimově bylo perličkou, že několik mladých rodin mělo roušky se stejným vzorem a druhem látky, evidentně z jedné dílny. Oběd si tam zašla koupit i šestice dělníků, ti měli kvalitní respirátory. V tu chvíli jim zřejmě nejeden z dalších zákazníků i trochu záviděl.

Online reportáž