Příběh inovativní pletačky je dlouhý. Ponožky se dříve vyráběly na pletacích strojích, které dokázaly vyrobit takzvanou oboulícní pleteninu s přirozenou pružností. Pak zvítězila ekonomika nad užitkovostí. Od osmdesátých let se začaly ponožky vyrábět na jednoduchých velmi produktivních pletačkách, které však umí vyrábět pouze hladkou pleteninu. Ta má pružnost naopak velice malou.

Konstruktér Pavel Uhlíř a jeho spolupracovníci teď sestrojili stroj, který je vybaven druhým jehelním lůžkem určeným pro uložení takzvaných radiálních pletacích jehel. Tím nová pletačka získala pletací vlastnosti strojů jednoválcových i dvouválcových. Může vyrábět oboulícní pleteninu s přirozenou pružností prakticky za stejnou cenu jako pleteninu jednoduchou.

Třebíčský konstruktér předkládá svoji novinku svým způsobem jako pokání. Stál totiž svého času u zrodu oněch efektivních a produktivních pletaček, které zaplavily svět ponožkami s dvojitým, málo pružným lemem. To ještě za časů třebíčského Unipletu. Teď chce svou vinu napravit a dát lidem, jak říká, pořádné ponožky.

„Byl jsem to právě já se svoji konstrukční skupinou, kteří jsme dali světu tu nejproduktivnější jednoválcovou pletačku, která postupně převálcovala neproduktivní dvouválcové pletací stroje. Zbývá mi dnes možná již málo produktivních let, proto jsem se rozhodl věnovat je k vyřešení tohoto problému. Chtěl bych lidem ještě dát pořádné ponožky," říká Pavel Uhlíř.

Ponožka z jeho nového pletacího stroje je příjemná na omak a vypadá velmi pružně. Rozdíl je patrný na první pohled. Ponožka z jednolícní pleteniny oproti novince musí mít převěšený dvojitý lem, na dotek poněkud tvrdý. Pak sice na noze drží, ale může škrtit.

Koupit se nové ponožky z prototypu Pavla Uhlíře zatím nedají. O nový stroj se výrobci zajímají. O novinku projevili zájem někteří výrobci ponožek, kterých je v Třebíči s dlouholetou ponožkovou tradicí celá řada. Na vývoji pletacího stroje začal Pavel Uhlíř pracovat loni. Nyní má hotový první stroj, podstoupit bude muset ještě několikaměsíční zkušební provoz. Pavel Uhlíř věří, že nový stroj postupně vytlačí všechny jednoduché jednoválce.

„Ve světě se vyrábí zhruba deset tisíc pletaček ročně, tak si dovedeme představit, jaký by to mohl být byznys. Může nastat nový boom jako kdysi s jednoválci," zamýšlí se.