Letos Obyčtovští chystali i na oslavu 680. výročí první písemné zmínky o obci. „Kvůli covidu jsme ji museli zrušit. Oslavy a sraz rodáků pořádáme pravidelně každých pět let. Teď to bohužel nepůjde,“ posteskl si obyčtovský starosta.

Obec Obyčtov na Žďársku.
Vodu museli do Obyčtova dovážet. Tak se napojili na přivaděč z Mostiště

Obyčtov
* Počet obyvatel: 436
* První písemná zmínka: 1341

Dominantou obce je kostel zasvěcený Památce Navštívení Panny Marie. Je z dílny geniálního stavitele Jana Blažeje Santiniho Aichla a je památkově chráněný. „Každoročně se snažíme na kostel přispívat nějakou finanční částkou na opravy,“ řekl obyčtovský starosta.

Na svatostánek postavený ve tvaru želvy, která symbolizuje stálost ve víře, věrnost a trpělivost, se jezdí dívat lidé z blízkého i dalekého okolí. „Jezdí sem i autobusové zájezdy. Musí se ale předem domluvit s panem farářem,“ podotkl místostarosta Obyčtova Jaroslav Juda.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkPřed kostelem lze najít další obyčtovský unikát. Památné lípy velkolisté, jejichž stáří je odhadováno 250 až 300. „Už jsou jen čtyři. Bylo jich pět, ale jedna se musela pokácet. Byla už ve špatném stavu,“ uvedl Karel Straka.

Obyčtov je vyhledávaný také obdivovateli obřích skulptur žďárského sochaře Michala Olšiaka. Jeho betonovou želvu mohou navštívit v místním parčíku.

Karel Ondráček z Vysokého se vyučil kovářem a podkovářem. A tuto práci dělá dodnes.
Spokojený zákazník je nejlepší reklama, říká kovářský mistr z Vysokého

Další obyčtovskou raritou je množství křížků u cesty. Pozorný návštěvník jich napočítá více než desítku. „Nechali je postavit místní při různých příležitostech. Některé jsou kamenné, jiné železné,“ vysvětlil Jaroslav Juda.

A návštěvníci Obyčtova by se měli zastavit i na místním hřbitově. Právě tam je totiž unikátní sochařská expozice. „Jde o několik pískovcových soch, je to naše dědictví po předcích,“ vyjádřil se Jaroslav Juda.

Tip na výlet

Do Obyčtova si například z blízkého Ždáru nad Sázavou mohou udělat výlet milovníci barokní architektury. Zdejší kostel Navštívení Panny Marie totiž také projektoval věhlasný architekt Jan Blažej Santini Aichel, tvůrce žďárské Zelené hory. Z tamního slavného kostela Jana Nepomuckého ostatně pochází kazatelna a boční oltář.

U kostela stojí skupina lip velkolistých. Půdorys kostela ve tvaru želvy, symbolizující stálost ve víře, našel odraz v obecním znaku a inspirovala také betonovou sochu želvy, kterou v Obyčtově před jedenácti lety vytvořil žďárský sochař Michal Olšiak. Zdroj: Eliška Maloušková