„Málo lidí si uvědomuje, že tmavá noční obloha je přírodní bohatství, kterého bychom si měli vážit a chránit ho. Nedostatek tmy vadí nejen astronomům, ale všem organismům v přírodě. Od rostlin, hmyzu, ptáků až po člověka,“ uvádějí amatérští astronomové z Bystřicka. „Chtěli bychom, aby se o tomto problému začalo více hovořit, protože zatím si většina lidí příliš neuvědomuje, o co vlastně jde. Jsme rádi, že bystřická radnice se k problematice staví vstřícně,“ uvedl za iniciativu Bystřická obloha Jan Zítka.

Přirozená tmavá noční obloha je ohroženou částí přírodního bohatství a v České republice již existují tři takzvané oblasti tmavé oblohy: Jizerská, Beskydská a Manětínská. Připravuje se oblast tmavé oblohy v Podyjí, zájem o její vyhlášení má i Chráněná krajinná oblast (CHKO) Bílé Karpaty.

„Světelné znečištění se zvyšuje nejen nesprávnou instalací světel, ale i masovou instalací LED světel ve formě veřejného osvětlení. Dnešní LED svítidla, ač úspornější, vyzařují intenzivní bílé světlo, které je z pohledu nočního prostředí i lidského zdraví velkým nebezpečím. Tato technologie prochází bouřlivým vývojem a lze očekávat, že v průběhu jednoho či dvou roků budou k dispozici svítidla k nočnímu prostředí šetrná,“ sdělil Jan Zítka. „Bystřice na tom ohledně veřejného osvětlení není zase tak špatně, ale bylo by dobré, aby na pravidla správného osvětlování dbaly například i soukromé subjekty. To je dnes právně nevymahatelné, jde tedy o projev dobré vůle chránit životní prostředí,“ dodal Jan Zítka s tím, že dobrým zdrojem informací je web svetelneznecisteni.cz.

Novoměstský fotograf Emil Srnský, který byl také zdatným malířem,  namaloval i zasraneckou kapličku. Obraz byl místními nadšenci použit k vytvoření originálních pohlednic. Reprofoto: Helena Zelená Křížová
Obyvatelé Zasrance letos oslaví 207 let tamní kapličky

V Bystřici už některé kroky k ochraně tmavé noční oblohy podniknuty byly. „Na nadměrné osvětlení některých objektů či firem nás upozornili astronomové, a je pravda, že večer byly přesvícené. S někým jsme již jednali a co se týče objektů města, tak přesvícený byl třeba atletický stadion, kde pak byla sklopena světla,“ informoval bystřický starosta Karel Pačiska.

Memorandum, v němž se jeho signatáři zaváží, že se budou snažit dbát na pravidla správného osvětlování a při jednání se soukromými investory jim doporučí totéž, podepíší nejenom zástupci Bystřice a iniciativy Bystřická obloha, ale i Mikroregionu Bystřicko, Správy CHKO Žďárské vrchy, městyse Nedvědice a České astronomické společnosti.

Domácí násilí. Ilustrační foto.
Policisté na Žďársku letos řešili 28 případů domácího násilí