„V sobotu jsme po dohodě s lékaři hospitalizovali dva klienty v havlíčkobrodské nemocnici a jeden pán potom bohužel zemřel," řekla Hana Hlaváčková, ředitelka domova, který pečuje o seniory s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí.

Podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo zůstávají hospitalizované dvě klientky břevnického domova a další dva pacienti, u kterých se nákaza novým typem koronaviru prokázala.

Ilustrační foto.
Víkend přinesl další oběť koronaviru. Na Vysočině je 135 nakažených

Onemocnění Covid-19 se podle hygieniků koncem března potvrdilo u dvaceti z dvaadvaceti klientů domova a u devíti jeho pracovníků. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, zemřela 29. března.

Tři sta lůžek pro seniory

Hejtman kraje Jiří Běhounek a náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný v pátek 3. dubna řešili aktuální kroky v souvislosti s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, které nařídilo všem hejtmanům a primátorovi hlavního města Prahy, aby ve zdravotnických zařízeních na území jednotlivých krajů vyčlenili prostory s lůžkovou kapacitou pro osoby, kterým jsou poskytovány sociální služby a u kterých bylo potvrzeno onemocnění Covid-19. V případě Kraje Vysočina to podle počtu obyvatel odpovídá kapacitě tři sta lůžek.

Domov pro seniory, ilustrační foto.
První mrtvá na koronavirus na Vysočině. Zemřela žena z břevnického domova

Podle Jiřího Běhounka by ale hromadný přesun pozitivních klientů sociálních zařízení do nemocnic epidemickou situaci spíše zkomplikoval. „Z našeho pohledu se jedná o opatření nereálné a já osobně mu příliš nerozumím. Podle mého názoru musíme v co nejvyšší míře udržet pozitivně testované klienty ve stávajícím zařízení při dodržení všech přísných karanténních opatření,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Ilustrační foto.
Ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku vyrobí pro stát tisíce litrů dezinfekce denně

Dodal také, že hromadný přesun těchto pacientů do zdravotnických zařízení, může v konečném důsledku významně ohrozit nejen chod jednotlivých oddělení, ale nakonec i celé nemocnice, případně také převážené klienty. „Jsme v pravidelném kontaktu s vedením nemocnic i sociálních zařízení s pobytovými službami. Naší snahou je zachovat co nejvíce běžný provoz těchto zařízení a nechceme stresovat klienty zbytečnými přesuny,“ poznamenal Vladimír Novotný.

Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu je od 30. března 2020 v karanténě kvůli rozšíření onemocnění COVID-19.
Nakažení senioři zůstanou v břevnickém domově. S péčí o ně pomohou hasiči