VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vanilková zmrzlina dál kraluje, zájem stoupá u exotických příchutí

Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Jahodová, vanilková, čokoládová, to jsou tradiční příchutě zmrzliny, které všichni velice dobře známe. Menu zmrzlin této doby ale nabízí už mnohem pestřejší výběr. V cukrárnách na Vysočině můžeme dnes ochutnat například i zmrzlinu s redbull příchutí nebo skořicovou s borůvkami.

Nejen prodejcům zmrzliny, ale samozřejmě také dodavatelům této osvěžující pochoutky hrají momentální vysoké teploty do karet. Zmrzlina je v těchto měsících velice vyhledávaným druhem osvěžení.

Většina prodejců zmrzliny se shoduje na tom, že slávu stále sklízí zmrzlina s tradiční vanilkovou příchutí. Návštěvníci dnešních cukráren ale také rádi experimentují, stejně jako výrobci nových domácích zmrzlin, a proto uvítají i exotické chutě.

Už dávno není podmínkou, že zmrzlina je pouze pro dětské jazýčky. Pacovská Láskomina například uvádí, že lidé čím dál více pokládají zmrzlinu za součást odpolední siesty. Namísto běžných moučníků, které upřednostňují v jiných ročních obdobích.

Jedním z největších a nejvýznamnějších výrobců klasické české smetanové zmrzliny je vysočinská společnost Tipafrost. Ta je za horké léto také velice ráda. Počasí je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej jejích produktů. Výrobci ze společnosti zmrzliny Tipafrost byli jedni z prvních, kteří začali dělat nanuky dětské velikosti, k tomu všemu také drží krok s módními trendy. Tento rok přivedli na trh nanuk, který je svým tvarem podobný mikrofonu. Mikrofon patří k základní výbavě každého youtubera, není tedy těžké uhodnout, že název zmrzlinové novinky je Jutuber.

„Nejvíce prodáváme zmrzliny s příchutěmi, jako jsou tvaroh, vanilka, čokoláda, jahoda. Jedná se o stálice na českém trhu, které se již léta řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější příchutě,“ pochvaloval si Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel třebíčské firmy Tipafrost, která vyváží svou zmrzlinu do míst po celé České republice.

„Pokud jsou teploty opravdu velice vysoké, výrazně se zvýší prodej i vodových zmrzlin. Největší úspěch mají stále zmrzliny na dřívku,“ dodal Hlaváček.

Poptávka po zmrzlině se zamlouvá i černovické kavárně CaféBudík „Prodej u nás stoupá značně, tento rok zájem o zmrzlinu vzrostl dokonce až o 150 procent. Z klasických příchutí nejvíce prodáváme jahodu, tmavou čokoládu a vanilku. Tento rok se daří ale i speciálním příchutím, které připravujeme. Nejvíce si zákazníci pochvalují karamelovou sůl, aperol a riccotu,“ prozradila pracovnice černovické kavárny CaféBudík Iva Kožerová.

Zájmem návštěvníků je potěšena i pacovská Láskomina, kde se k výrobě jejich domácí zmrzliny snaží používat především zdravé a čerstvé suroviny. „U nás v cukrárně máme spoustu úžasných příchutí. Nejvíce prodáváme melounovou a slaný karamel. Oblíbený je ale i řecký jogurt s maracujou nebo fíky. Lidé si nejčastěji pochutnávají na smetanových zmrzlinách, ale děláme i sorbety,“ sdělila redakci dcera majitele pacovské Láskominy Mija Šafaříková.

„Největší příliv zákazníků bývá v dopoledních hodinách, kdy je největší vedro a lidé jdou z práce a děti ze školy. Zmrzlina bývá podávána také současně s obědem,“ zmínila se Šafaříková.

To, že během odpoledne přiláká zmrzlina nejvíce zákazníků, potvrzuje i Kateřina Jarošová z cukrárny Nížkov nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Nejvíce se prodává zmrzlina vanilková, a nejzvláštnější zmrzlina, kterou máme, je černá zmrzlina, což je příchuť kokosu a kakaových bobů. Zmrzlina je točená, přímo z Opočna,“ poznamenala Jarošová.

S ostatními prodejci zmrzliny se rozchází Tamara Cvaková, která pracuje u stánku Fruitisimo v Jihlavě. „V našem centru se zmrzlina prodává pořád. V létě se fronty opravdu prodlužují, ale velice úspěšné je i období Vánoc,“ poukázala na rozdíl Cvaková.

„Běžně máme na stánku asi 20 druhů zmrzliny a široký výběr kornoutů. Velice úspěšné jsou limitované edice zmrzliny, které připravují přímo v pražské Fruitisimo factory. Všechny druhy jsou poctivé a chutné,“ doplnila Cvaková.

Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle jejích zkušeností například dva druhy čokoládové zmrzliny, slaný karamel, jahoda s bazalkou, meloun Cantaloupe, smetanová borůvka s bílou čokoládou nebo zvláštní jogurtová s okurkou.

Daniela Dušková

Autor: Redakce

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 13 200 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Manipulační dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13200 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: . Pracoviště: Almus s.r.o. - pracoviště pávov, 586 01 Jihlava 1. Informace: Serhiy Stehura, +420 776 886 879. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 16 500 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Dělník v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Stavby v ČR.. Pracoviště: Mpm remont s.r.o., Stará cesta, č.p. 5359, 586 01 Jihlava 1. Informace: Mariana Popovyčová, +420 774 240 320. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 13 500 Kč Ostatní pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur Bezpečnostní pracovník, ostraha objektu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Ostraha objektu, obchůzková činnost. , Práce vhodná i pro OZP. Možnost domluvy práce na zkrácený úvazek, 1 směna = 12 hodin., První kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Investment agency s.r.o. - pracoviště jihlava, 586 01 Jihlava 1. Informace: Michaela Hlaváčová, +420 734 422 742. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 14 900 Kč Mechanici a opraváři obráběcích strojů Obraběči kovů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 70. Poznámka: Praxe ve strojírenském nebo technickém oboru výhodou, zodpovědnost, pečlivost, spolehlivost, dobrý zdravotní stav (noční práce, práce v ropných produktech)., První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Motorpal, a.s., Humpolecká, č.p. 313, 586 01 Jihlava 1. Informace: Kateřina Nesměráková, +420 567 132 560.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hasiči varují před silným větrem

Ilustrační snímek

Opil se a pak vytáhl nůž

Na Jihlavsku se chystají velkolepé oslavy vzniku republiky

Jihlavsko - Celé Jihlavsko bude o posledním říjnovém víkendu slavit sto let Československa. V Polné si na pátek 26. října přichystali pietní shromáždění. Uskuteční se od 17 hodin na Husově náměstí u Památníku padlých.

Hlavní vchod do nemocnice dostal nový vzhled

Jihlava – Budova Nemocnice Jihlava prochází kompletní rekonstrukcí, včera byla po čtyřech měsících dokončena oprava hlavního vchodu. Ten má nyní modernější zrcadlový vzhled.

Muž sedl za volant, i když má zákaz řízení

Brtnice - To, že od začátku října nesmí řídit auto, očividně nevadilo staršímu muži, kterého policisté v pátek 19. října nachytali při kontrole v Brtnici v Široké ulici.

Ždírec doma překvapil lídra z Batelova

Jihlavsko – Dvanácté kolo fotbalového okresního přeboru mužů opět o nějaký ten bodík oddálilo první dva celky od ostatních. Batelov sice překvapivě klopýtl, i tak ale je stále ve vedení. Druhá Cejle se však dotáhla na kontakt. Třetí Bítovčice po další remíze už ztrácí bodů šest.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT