VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vanilková zmrzlina dál kraluje, zájem stoupá u exotických příchutí

Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Jahodová, vanilková, čokoládová, to jsou tradiční příchutě zmrzliny, které všichni velice dobře známe. Menu zmrzlin této doby ale nabízí už mnohem pestřejší výběr. V cukrárnách na Vysočině můžeme dnes ochutnat například i zmrzlinu s redbull příchutí nebo skořicovou s borůvkami.

Nejen prodejcům zmrzliny, ale samozřejmě také dodavatelům této osvěžující pochoutky hrají momentální vysoké teploty do karet. Zmrzlina je v těchto měsících velice vyhledávaným druhem osvěžení.

Většina prodejců zmrzliny se shoduje na tom, že slávu stále sklízí zmrzlina s tradiční vanilkovou příchutí. Návštěvníci dnešních cukráren ale také rádi experimentují, stejně jako výrobci nových domácích zmrzlin, a proto uvítají i exotické chutě.

Už dávno není podmínkou, že zmrzlina je pouze pro dětské jazýčky. Pacovská Láskomina například uvádí, že lidé čím dál více pokládají zmrzlinu za součást odpolední siesty. Namísto běžných moučníků, které upřednostňují v jiných ročních obdobích.

Jedním z největších a nejvýznamnějších výrobců klasické české smetanové zmrzliny je vysočinská společnost Tipafrost. Ta je za horké léto také velice ráda. Počasí je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej jejích produktů. Výrobci ze společnosti zmrzliny Tipafrost byli jedni z prvních, kteří začali dělat nanuky dětské velikosti, k tomu všemu také drží krok s módními trendy. Tento rok přivedli na trh nanuk, který je svým tvarem podobný mikrofonu. Mikrofon patří k základní výbavě každého youtubera, není tedy těžké uhodnout, že název zmrzlinové novinky je Jutuber.

„Nejvíce prodáváme zmrzliny s příchutěmi, jako jsou tvaroh, vanilka, čokoláda, jahoda. Jedná se o stálice na českém trhu, které se již léta řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější příchutě,“ pochvaloval si Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel třebíčské firmy Tipafrost, která vyváží svou zmrzlinu do míst po celé České republice.

„Pokud jsou teploty opravdu velice vysoké, výrazně se zvýší prodej i vodových zmrzlin. Největší úspěch mají stále zmrzliny na dřívku,“ dodal Hlaváček.

Poptávka po zmrzlině se zamlouvá i černovické kavárně CaféBudík „Prodej u nás stoupá značně, tento rok zájem o zmrzlinu vzrostl dokonce až o 150 procent. Z klasických příchutí nejvíce prodáváme jahodu, tmavou čokoládu a vanilku. Tento rok se daří ale i speciálním příchutím, které připravujeme. Nejvíce si zákazníci pochvalují karamelovou sůl, aperol a riccotu,“ prozradila pracovnice černovické kavárny CaféBudík Iva Kožerová.

Zájmem návštěvníků je potěšena i pacovská Láskomina, kde se k výrobě jejich domácí zmrzliny snaží používat především zdravé a čerstvé suroviny. „U nás v cukrárně máme spoustu úžasných příchutí. Nejvíce prodáváme melounovou a slaný karamel. Oblíbený je ale i řecký jogurt s maracujou nebo fíky. Lidé si nejčastěji pochutnávají na smetanových zmrzlinách, ale děláme i sorbety,“ sdělila redakci dcera majitele pacovské Láskominy Mija Šafaříková.

„Největší příliv zákazníků bývá v dopoledních hodinách, kdy je největší vedro a lidé jdou z práce a děti ze školy. Zmrzlina bývá podávána také současně s obědem,“ zmínila se Šafaříková.

To, že během odpoledne přiláká zmrzlina nejvíce zákazníků, potvrzuje i Kateřina Jarošová z cukrárny Nížkov nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Nejvíce se prodává zmrzlina vanilková, a nejzvláštnější zmrzlina, kterou máme, je černá zmrzlina, což je příchuť kokosu a kakaových bobů. Zmrzlina je točená, přímo z Opočna,“ poznamenala Jarošová.

S ostatními prodejci zmrzliny se rozchází Tamara Cvaková, která pracuje u stánku Fruitisimo v Jihlavě. „V našem centru se zmrzlina prodává pořád. V létě se fronty opravdu prodlužují, ale velice úspěšné je i období Vánoc,“ poukázala na rozdíl Cvaková.

„Běžně máme na stánku asi 20 druhů zmrzliny a široký výběr kornoutů. Velice úspěšné jsou limitované edice zmrzliny, které připravují přímo v pražské Fruitisimo factory. Všechny druhy jsou poctivé a chutné,“ doplnila Cvaková.

Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle jejích zkušeností například dva druhy čokoládové zmrzliny, slaný karamel, jahoda s bazalkou, meloun Cantaloupe, smetanová borůvka s bílou čokoládou nebo zvláštní jogurtová s okurkou.

Daniela Dušková

Autor: Redakce

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři a učitelé jazyků na 240 Kč Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Učitel/ka AJ. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 240 kč, mzda max. 310 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vynikající znalost AJ, praxe výhodou, vysokoškolské vzdělání a pobyt v zahraničí výhodou., Upřednostňujeme zaslání životopisu.. Pracoviště: Jš honzík s.r.o., Ke Skalce, č.p. 1814, 586 01 Jihlava 1. Informace: Jan Polák, +420 774 114 101. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 20 000 Kč Mechanici klimatizací a chladicích zařízení Mechanik. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vyučení a zkušenost s prací se stroji výhodou - broušení, lakování. Požadujeme manuální zručnost, ochotu práce přesčas.. Pracoviště: Servis chlazení matějíček s.r.o., Za Nádražím, č.p. 852, 588 13 Polná. Informace: Tomáš Matějíček, +420 607 541 197. Výroba - Výroba Montážní dělník 16 150 Kč Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16150 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pracovní náplň:, - obsluha strojů na pracovišti, - průběžná kontrola kvality výrobků, - čištění strojů a zařízení, - kontrola správného chodu zařízení, - dodržuje přesně pokyny výrobce zařízení, - podílí se na opravách zařízení, - dodržuje vnitřní předpisy provozu firmy, - udržuje pořádek na pracovišti, - plní další úkoly nadřízeného. Pracoviště: Kronomech spol. s r.o., Heroltická, č.p. 5007, 586 01 Jihlava 1. Informace: Zdeňka Juránková, +420 567 124 427. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 33 000 Kč Číšníci a servírky Číšník, servírka na kongresových akcích. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 33000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o práci v kongresovém centru Hotelu Tři Věžičky. Nabízíme celozávodní dovolenou o Vánocích a prázdninách, plat 25000 Kč čistého / měsíc. Své životopisy zasílejte na prace@trivezicky.cz, případně se bude těšit na osobní setkání v kanceláři hotelu p. Frühaufová ve všední dny od 8 - 15 h.. Pracoviště: Garant - kongres, s.r.o., 588 11 Střítež u Jihlavy. Informace: Kamila Frühaufová, +420 567 129 100,736 626 133.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

O vedení Jihlavy se bude ucházet desítka stran

Soud. Ilustrační foto.

Kauza sypače: Žalobce navrhl vysoké nepodmíněné tresty

Cizinec odmítal dechovou zkoušku, skončil na záchytce

Jihlava – V neděli 19. srpna kolem půl druhé hodiny ranní kontrolovala policie řidiče osobního vozu Opel Zafira v jihlavské ulici U Pivovaru.

Souboj nováčků jasně ovládl Stonařov

Vysočina – Na góly bohatý byl druhý hrací víkend ve fotbalových I. B třídách. Deset gólů viděli diváci v Černíči, a z většiny to bylo díky domácím hráčům. Sedmkrát se do soupeřovy svatyně trefili také fotbalisté Stonařova, kteří doma zničili Počítky. Nabito měl i Antonínův Důl.

Domácí váleli. Kvarteto z okresu bylo stoprocentní

Jihlavsko – Fotbalová I. A třída skupina A má za sebou 2. kolo, ve kterém si pro výhru došly čtyři z pěti týmů. Dobronín porazil rezervu Brodu, Bedřichov zdolal Kamenici, Telč rozstřílela Mírovku a v derby zvítězila Třešť nad Kostelcem.

Lehké zranění si neopatrná cyklistka způsobila sama

Dobronín – V sobotu 18. srpna došlo na Štocké ulici v Dobroníně k dopravní nehodě cyklistky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT