Jak server Novinky.cz uvedl, nyní se řeší propuštění kněze z řádu premonstrátů. „Vzhledem k závažnosti trestného činu a vzniklému pohoršení není příliš pravděpodobné, že by mezi námi zůstal,“ řekl Právu představený Želivského kláštera Tadeáš Robert Spišák.

K události došlo už před více než rokem, kdy zřejmě touha po sexuální rozkoši vedla muže z Chebu, že si nechal od kněze z Želiva na Pelhřimovsku uříznout varle. S hnisavou ránou a s rozsáhlým zánětem v rozkroku však musel v létě 2021 vyhledat pomoc v Karlovarské nemocnici, v níž lékaři zjistili neodborné odstranění části jeho genitálií. Muže ošetřili a případ oznámili kriminální policii.  „Kriminalisté z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání pětatřicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu neoprávněného odebrání tkání a orgánů. Vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ řekla letos v únoru mluvčí Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Kateřina Pešková.

Za sadomasochistické hrátky už bývalý kněz Tomáš P. letos začátkem listopadu vyvázl u soudu s podmínkou. Musí se ale podrobit ústavnímu sexuologickému léčení a státu propadly jeho chirurgické nástroje. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni, jenž potvrdil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel obžalovaný se státním zástupcem.

Tomáš P. u Krajského soudu v Plzni.
Za uříznutí varlete dostal kněz podmínku a musí se léčit