„V noci jsme znovu ledovali, teplota byla při vyjasnění kolem pěti nebo šesti stupňů pod nulou, což je dobré, ale foukal i vítr, který nám vodu strhával mimo skály. Nejideálnější je pro ledování kombinace tuhého mrazu a bezvětří,“ uvedl ve čtvrtek v poledne za provozovatele ledové stěny Slávek Matuška. V sobotu tak otevřou alespoň některé trasy na ledové skále, a také rezervační systém s tím, že postupně budou kapacitu ledové stěny zvyšovat.

Ilustrační foto.
Podvodníci na Žďársku při směně peněz obrali obsluhu

„Pokud předpověď počasí vyjde a příští týden budou meteorology ohlášené mrazy, zaledujeme kompletně celou stěnu, kterou hned příští víkend vyzkoušejí členové Českého horolezeckého svazu. Další sobotu, to je 10. března, by se pak uskutečnil Vírský cepín. Nechceme však kvůli závodům uzavírat pro veřejnost celou stěnu, kterou si letos lidé neměli možnost užít, takže některé trasy necháme přístupné,“ přiblížil Matuška.

Atraktivní lákadlo v podobě stěny pokryté ledem se ve Víru poprvé objevilo už v roce 2006, kdy desetimetrovou stěnu vírští horolezci vybudovali v kempu Na Kopci. Před deseti lety se místo přesunulo přímo do Víru na skálu nad Svratkou, kde se dá vytvořit podstatně větší ledový komplex. Ten je současně oficiálně uznávaný jako cvičný terén Českého horolezeckého svazu k nácviku ledového lezení.

Zatímco letos se lezci po ledu na skálu pod hrází přehrady ještě nedostali, loni její provozovatelé zaznamenali druhou nejlepší sezonu. Stěna totiž fungovala dva měsíce, od začátku ledna až do začátku března, a přišlo si na ni zalézt na třináct stovek lidí. „Dosud nejlepší sezonu jsme měli v roce 2010, kdy ledovou stěnu využilo dohromady patnáct set zájemců,“ připomněl Slávek Matuška.

Masopustní průvod.
ANKETA: Vyberte nejhezčí masopust na Vysočině