Obec Vepříkov má na svém kontě z minulosti dvě modré stuhy za společenský život a další čtyři ocenění za rozvoj a péči o venkovské dědictví. „Vepříkov je příkladnou obcí, která se dlouhodobě rozvíjí po všech stránkách, žije bohatým spolkovým a kulturním životem. Vepříkovským občanům gratuluji k titulu a ostatním 24 letošním přihlášeným obcím musím poděkovat za skvělou práci a za odvahu, se kterou se do soutěže nebály přihlásit,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Jak hejtman zdůraznil, obec při své prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží. „Je to pro nás obrovské ocenění, rozhodně jsme nečekali, že bychom mohli vyhrát, konkurence byla veliká,“ konstatoval starosta obce Petr Bárta. Jak dodal, je s vítězstvím v soutěži spojená i finanční odměna. Ministerstvo pro místní rozvoj má pro obec připravenou dotaci ve výši jednoho milionu korun a Kraj Vysočina přidá další finanční bonus. „Pro tak malou obec jako jsme my, je to skutečně velké plus,“ podotkl starosta. Na otázku, zda již vedení obce ví, co čeho peníze investuje, odpověděl Petr Bárta následovně: „O tom se bude ještě jednat. Rozhodnout by o tom měli obyvatelé obce, je to jejich zásluha. Tu možnost rozhodně dostanou, v obci pořádáme pravidelně takzvané kulaté stoly a diskutujeme, co je třeba udělat, nejspíš peníze půjdou do modernizace kulturního domu.“

Ilustrační foto
Cena medu by na Vysočině výrazně stoupat neměla

Přesto že nejvíc oceněných obcí ze soutěže Vesnice roku 2018 pochází z Havlíčkobrodska, ani ostatní okresy neodešly s prázdnou. Modrou stuhu za společenský život získala obec Dlouhé ze Žďárska. „Soutěžili jsme už podruhé, před pěti lety jsme dostali oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělci. Naše obec není moc velká, ale pěstujeme bohaté společenské vyžití a kulturní aktivity, při kterých se nejlíp utuží sousedské vztahy. Například udržujeme tradice takzvaných hrkaček na Velikonoce, nebo oslavy u kapličky sv. Floriána, máme aktivní ženy a hasiče,“ sdělil starosta Dlouhého Pavel Tulis.

Péče o čisté životní prostředí je doménou obce Číměř na Třebíčsku. Právě za to obec získala v soutěži Vesnice roku 2018 zelenou stuhu. „ V obci jsme provedli rekultivaci skládky, vysadili tři aleje, čistíme okolí dalešické přehrady,“ prozradila místostarostka Taťána Slabá. Bílou stuhu za činnost mládeže má obec Jiřice z Pelhřimovska. Obec pořádá pravidelně dětské dny a další společenské akce, do kterých se zapojují hlavně mladí. Obec má rovněž vlastní divadelní soubor Půda. Diplom za vzorné vedení kroniky získala obec Smrčná na Jihlavsku. Kroniku tady vede Milan Vondrák už 25 let.

Cena vítězné obci Vepříkov bude předána 3. srpna přímo ve Vepříkově. Hlavním organizátorem soutěže je Ministerstvo pro místní rozvoje ve spolupráci s kraji. Doprovodnou kategorií soutěže je takzvaná Zlatá cihla. Letos získalo cihlu v kategorii A – obnova/rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu obec Rohozná za opravu Kaple sv. Václava u Rohozné, okres Jihlava, v kategorii B – obnova/rekonstrukce staveb venkovské zástavby je to obec Štěpkov za opravu hasičské zbrojnice, okres Třebíč a v kategorii C nové venkovské stavby, byla nejlepší obec Nová Ves u Nového Města na Moravě za stavbu Kaple sv. Anny, okres Žďár nad Sázavou.

Překážkový běh Monkey Race Skuhrov 2018.
Havlíčkobrodsko má svůj první překážkový závod