V soutěži není Lípa s více než tisícovkou obyvatel nováčkem. Před dvěma lety získala oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským podnikem a loni její starosta Jiří Kunc převzal stuhu bílou za činnost mládeže, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

„Obec při prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou péči o zeleň a životní prostředí," uvedla předsedkyně poroty Petra Slámová, starostka Ořechova. Ocenila i soudržnost mezi obyvateli Lípy i rodáky.

Do soutěže Vesnice roku 2016 Kraje Vysočina se přihlásilo19 obcí, hodnotila je desetičlenná porota. Kromě zlaté stuhy vítězné Lípě udělila i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získal Heřmanov na Žďársku a bílou stuhu za činnost mládeže Nová Ves u Nového Města na Moravě.

Za dobrou spolupráci obce a zemědělského subjektu získala oranžovou stuhu vesnice Sobíňov na Havlíčkobrodsku a zelenou stuhou přidělili porotci za péči o zeleň a životní prostředí obci Šebkovice na Třebíčsku. Cenu naděje pro živý venkov dostala za místní spolkový život vesnička Vepříkov v okrese Havlíčkův Brod.

Ocenění všem vítězům předá hejtman kraje Jiří Běhounek 18. srpna.

Soutěž Vesnice roku se koná od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství. Do letošního ročníku se přihlásilo 251 obcí.