Jak ale úspěšná studentka přiznala, začátky byly těžké. „Už na základní škole si všimli že ráda tvořím. Pak jsem dostala nabídku od učitelky z Obchodní akademie, kde studuji, že je zrovna jedno volné místo v carvingovém kurzu a jestli si to nechci vyzkoušet. Zkusila jsem to a moc to na poprvé nešlo,“ zavzpomínala na svoje začátky sympatická slečna.

Tradiční peklo pod radnicí zrušili letos v Přibyslavi po dvaceti letech.
Čert a Mikuláš jsou na Vysočině v ohrožení. Ruší i tradiční peklo v Přibyslavi

Od té doby uběhlo již několik let a dnes Martina sbírá ceny na soutěžích. Ovšem úspěchy nejsou bez práce. „Vzory si vymýšlím sama. Mou hlavní inspirací jsou mandaly a krajky. Trénuji před soutěží pravidelně každý den tak dvě až tři hodiny. Trvalo mi celé dva roky, než jsem dostala do ruky ten správný způsob jak s carvingovými noži pracovat. Hodně mi pomohla škola. Naše škola pořádá odborné kurzy pod vedením mistra Luďka Procházky,“ vysvětlila Martina.

Zdroj: Deník / Štěpánka Saadouni

Velkou oporou je pro Martinu i její rodina. Carving je dost drahý koníček. „Kurzy nejsou zadarmo a carvingové nože jsou drahé. Jeden přijde až na sedm stovek. Pak si samozřejmě musíte pravidelně kupovat ovoce a zeleninu na trénink,“ zdůraznila studentka s tím, že ze svých úspěchů si cení nejvíc, kromě ceny ze Stuttgartu, šampionátu v Třebíči kde vyhrála zlato za růži ve žlutém melounu.

Carving, neboli využití zeleniny pro ozdobu k nám přišlo před asi dvaceti lety z Dálné Asie, konkrétně z Thajska, kde se těší velké oblibě a Thajci samotní jsou v carvingu hotoví mistři.