„Je to paráda, lidí je tu víc, než jsem kdy zažil. A to tady nejsem rozhodně poprvé. Některé motorky navíc opravdu stojí za to,“ zhodnotil Jindřich Stavěl z Tišnova, který přijel na silničním enduru Kawasaki.

Atmosféru sobotního otevírání silnic si pochvaloval i Zdeněk z Chotěboře, jenž do Žďáru dorazil na své motorce Suzuki Intruder 1400. „Jsem tu už počtvrté nebo popáté a je to tady jako vždycky skvělé. Potkal jsem plno známých a kámošů. Člověk si tady pokecá, podívá se na motorky… Počasí super, tak co víc si přát,“ nechal se slyšet Zdenek. Ten podle svých slov vyhledává spíše menší motorkářské srazy, na Vysočině jezdí například ještě do Šiklova mlýna nebo na malou motoakci do vesnice Dolní Jablonná u Přibyslavi.

Otevírání i zavírání silnic a další motorkářské srazy si nenechává ujít ani Ilona z Jihlavy, která, ač již v důchodu, svůj skútr rozhodně zahálet nenechává. „Jezdíme s manželem, co to jen jde. Každý máme svoji motorku, vyrážet jenom na jedné by byla nuda,“ prozradila se smíchem jihlavská motorkářka. Ta s oblibou jezdí kromě Žďáru třeba i na akce do Velkého Meziříčí nebo Velké Bíteše.

Na ovál u „zimáku“ ale v sobotu odpoledne nemířili jenom samotní jezdci na motocyklech. Akce lákala také fandy motorek, rodiny s dětmi nebo i náhodné zvědavce. „Bereme sem naše kluky každý rok, když je alespoň trochu rozumné počasí. Motorky je samozřejmě fascinují – hlavně ty, které jsou ozdobené nejrůznějšími lebkami, třásněmi, rohy a podobně,“ popsala Lenka Šindelková ze Žďáru nad Sázavou.

Členové Sboru dobrovolných hasičů Rokytno sbírají staré železo pravidelně už patnáct let,
OBRAZEM: V železném šrotu hasiči najdou cokoliv. Třeba i rytířské brnění

Přehlídka motorek všeho druhu vyvrcholila dvě hodiny po poledni společnou vyjížďkou, jejíž trasa vedla z okresního města přes Hamry nad Sázavou a Sázavu do Přibyslavi a poté přes Vepřovou a Polničku zpět do Žďáru. Otevírání silnic pak završilo večerní setkání a koncert ve žďárském baru Corso.

Otevírání silnic má ve městě již dlouholetou tradici. Počátky akce sahají do Pikárce, od roku 2003 se pak motorkáři sjížděli na žďárské náměstí. „V roce 2011 jsme se pořádání ujali my – Indian Givers, a setkáváme se na oválu u zimáku. Účast samozřejmě závisí na počasí, ale bývá vysoká, přijede většinou přes tisíc motorek,“ přiblížil Pavel „Pajk“ Musil z pořadatelského Indian Givers.

Novoměstský horolezec Radek Jaroš
Radek Jaroš odjel na další výpravu
Zdroj: Deník/ Jana Nedělková