„Jsme dva, tak můžeme být na dvou místech najednou,“ odpovídá jim se smíchem František Sádovský, který sem, stejně jako další řemeslníci, přijel předvést své umění a nabídnout na prodej hotové výrobky.

„Je to tu skvělé. A to pohádkové prostředí. Jako bychom se vrátili do starých časů,“ hodnotí Krátecký jarmark u domu přírody Alena Klusáková z Kuřimi.

Společného pietního aktu se zúčastnili i členové sborů dobrovolných hasičů ze Sněžného a z Rokytna.
Hasiči ze Žďárska uctili památku zesnulých kolegů z Koryčan, podívejte se

Pestrý výběr nejrůznějších řemeslných výrobků sváděl návštěvníky k nákupu. „Nechám tu majlant. Ale už budu mít i něco na Vánoce,“ komentuje svou naditou tašku a čím dál hubenější peněženku Alena Klusáková.

S nabídkou vánočního zboží přijela i Iva Jaklová z Chotěboře. „Mám tu hodně vánočních dekorací. A předvádím tu i síťování, což je ve Žďárských vrších tradiční technika. Snažím se toto řemeslo udržet při životě, ale tady si ho ještě hodně lidí pamatuje,“ říká Iva Jaklová.

Kov a jídlo se na Farských humnech prolínaly na každém kroku. Bavili se tam malí i velcí.
VIDEO: Lidé futrovali na Farských humnech palačinky, sépie, červy i cvrčky

Síťování bylo dříve ve Žďárských vrších obvyklé. Síťovalo se snad v každé chalupě. Vznikla tu také taška síťovka, vynález krále ručního síťkování Vavřína Krčila. „Hodně lidí se u mě zastavuje a říká, že to uměla jejich babička a oni by se to taky chtěli naučit. Mají to pořád v živé paměti,“ konstatuje Iva Jaklová.