Na její výstavbě se podílí také Tomáš Koutský z Horolezeckého oddílu Vír. Slibuje, že půjde o nejhezčí linii a zároveň varuje, že zajištěná cesta nebude pro úplné začátečníky. „Z ferrat, které ve Víru jsou, bude nejhezčí. Ale úplně jednoduchá nebude. Začátečnicí by si nejprve měli vyzkoušet lezení na ledové či jezerní stěně. Na zdolání ale bude potřeba pouze jisticí lano,“ řekl Deníku.

Ferraty ve Víru.
Nová atrakce pro lezce: u Vírské přehrady vzniká další ferrata

Koutský spolu s dalšími lezci nyní pracuje na tom, aby ferrata byla bezpečná. „Udělali jsme si na skále průzkum a čistíme ji. Nesmí na ní být žádné kameny, které by ohrozily lezce nebo návštěvníky,“ popsal.

Co to je ferrata
Jde o zajištěnou cestu. Ta bývá v nepřístupném a obvykle horském terénu. Obsahuje jisticí lano, železné stupy a další pomůcky potřebné pro výstup. Cílem takových úprav je zpřístupnění terénu i návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy.

Odměnou bude lidem, kteří ferratu vyšplhají, výhled na okolní přírodu a přehradu. „Původně jsme chtěli, aby byla otevřená už na jaře. To se nepovedlo. Ale doufáme, že ještě letos se nám ji podaří dokončit. Byli bychom rádi, kdyby vše bylo hotové už do léta,“ předeslal člen Horolezeckého oddílu Vír.