První závody, které jste spolu pořádali, byly 6. května. Byly to vůbec první závody na skatu v Havlíčkově Brodě?
Vojta Suchý: Ne, skateové závody se pořádaly už dříve, ale ty poslední byly asi před čtyřmi lety.

Ondra Balada: Byly ale v mnohem menším měřítku, víc free, než ty naše v květnu. Každopádně závody proběhly úplně normálně.

Jak na své první pořadatelské závody vzpomínáte?
Vojta: Bylo to úplně skvělý. Když teda opomenu nějaké komplikace ze strany města. Skatepark jsme před závody museli ze svých nákladů celý opravit a město nám na to nepřispělo vůbec nic. Nebyla to žádná velká částka, ale ochota města se neukázala. Jediné, co bylo fajn, že nám technické služby před závody posekaly trávník.

Ondra: Což byla vlastně jediná podpora od města, které jsme se dočkali. Město s akcí žádný problém nemělo. Povolení o pořádání jsme si obstarali a závody navíc končily už kolem sedmé večer, pak se přesunuly do klubu OKO, takže nebyl ani žádný problém s hlukem. Jinak na skateové závody vzpomínáme jedině v dobrém.

Ilustrační foto
Brodští hygienici vyhlásili zákaz koupání v Kachličce u Skály

Jak závody vypadaly?
Ondra: Kolem osmé ráno jsme se sešli na skateparku a začali všechno připravovat. Od jedenácti pak probíhal zápis všech skejťáků. Kolem dvanácté začaly rozjezdy a od jedné hodiny odpoledne byl oficiální závod. Měli jsme tři kategorie. Začali jsme Street Stylem, což je v podstatě hlavní závod. V základu bylo patnáct jezdců a v každém kole jeli tři. Každý rider měl pro sebe sólo dvě a půl minuty a potom jezdili jednu minutu dohromady. Následně postupovalo osm lidí do finále, a to bylo na tři a půl minuty. Tohle byla první disciplína.

Vojta: Pak přišel na řadu Ollie Contest, což je v podstatě skákání do výšky. Skákalo se přes tyčku a závodilo se, kdo vyskočí nejvýš. Vítěz skočil devadesát centimetrů. Téhle disciplíny se opět zúčastnili všichni jezdci, takže patnáct skejťáků. Poslední částí byl The Best Trick. Každý rider předváděl ten nejlepší trik, který umí.

Přece jen to byly první závody, které jste připravovali. Překvapilo vás něco jako pořadatele?
Ondra: Překvapili mě lidi. Ten feedback. Hodně lidí ocenilo to, že jsme do toho šli. Že jsme skateové závody obnovili a ukázali, že brodská skateová scéna žije. Tím chceme poděkovat i všem kamarádům, co nám během závodů pomáhali, protože bez nich bychom to nedali. Od ledna trvaly všechny přípravy, a i když se to nezdá, práce na tom bylo dost.

Kdo přišel s myšlenkou udělat opět skateové závody v Havlíčkově Brodě?
Ondra: S hlavní myšlenkou přišel Vojta. Chtěl to obnovit. Na skatu jsem vyrůstal od mala, tak jsem mu s tím samozřejmě chtěl pomoct.

Vojta: Já jsem byl půl roku pryč, a když jsem se o prázdninách vrátil, mrzelo mě, že v Brodě skoro nic není, nic se tu neděje. Vzpomněl jsem si tak na skateové závody, které se pořádaly dřív. Taková akce byla vždycky fajn, lidi se bavili. Tak mě napadlo to znovu obnovit. Chtěl jsem to udělat v září nebo v říjnu, ale už se to nestíhalo. Po tom půl roku v zahraničí jsem měl dost školy i práce, takže se závody přesunuly až na jaro. Dohodli jsme se Ondrou a závody spojili ještě s jednou akci v klubu Oko, ale k tomu se asi ještě dostaneme.

Ilustrační foto
Přípravnou třídu v Přibyslavi neotevřou, není zájem

Jak se takové závody hodnotí, respektive, kdo seděl v porotě?
Vojta: Vesměs šlo o kamarády. Dva brodští skejťáci, co hodně jezdí, a dvě kamarádky. Holky byly takové nestranné pozorovatelky, které jen hodnotily, jak se jim kdo líbí.

Ondra: To byla hrozně dobrá myšlenka. Vlastně šlo jen o to, aby holky okoukly zadky, když to tak řeknu. (smích)

Vojta: Kdo měl nejhezčí zadek, tak ten vyhrál. (smích)

Ondra: Nakonec porota vybrala pět vítězů. Tři místa v hlavní disciplíně Street Style a potom první místo v Ollie Contestu a za nejlepší trik. Hlavní soutěž vyhrál Jirka Staněk ze Znojma. Nejlepší trik Jamie z Opavy a Ollie Contest vyhrál Michal Veselý ze Žďáru nad Sázavou.

Jaká byla konkurence soutěžících? Říkali jste, že jeden závodník byl až z Opavy.
Vojta: Havlíčkův Brod, Humpolec, Jihlava, Znojmo, Pelhřimov a Opava.

Ondra: Bylo to hodně namíchané. I tak jsme ale nečekali tolik lidí a tolik závodníků.

Vojta: Diváků se během dne vystřídalo tak dvě stě. Při hlavním závodě tam byla hlava na hlavě.

Jaký byl hlavní účel závodů?
Vojta: Chtěli jsme ukázat, že skateová scéna v Brodě funguje. Město investuje peníze do všech různých sportů, ale skatepark se rozpadá. Udržení skateparku přitom není až tak nákladná věc, kterou by si město nemohlo dovolit.

Ondra: Skateboarding je hlavně o komunitě a přátelství. Všichni se sejdou, společně zaskatujou, poklábosí a poslechnou muzikou. O to nám šlo hlavně, vidět kamarády a akci si užít. Na druhé straně jsme chtěli městu ukázat, že to tu funguje. Skatepark je ale rozpadlý. Všude lezou šroubky a základy překážek jsou kompletně shnilé. Malí skejťáci pak mají akorát zbytečná zranění, která opravdu nejsou příjemná. Kdo ví, co ještě horšího se může postupem času stát. Proto jsme chtěli, aby město vidělo, že podmínky pro skatování tu nejsou úplně vyhovující.

Vojta: Závody splnily účel tím, že lidi byli spokojeni a zpětná reakce byla jen pozitivní. Na druhou stranu, město si toho podle mě ani nevšimlo.

Pětice obžalovaných, kteří se před Krajským soudem v Brně zodpovídají z nelegálního obchodu s léky. Čtyři z nich jsou ve vazbě - Pavol Macko, Jiří Majer, Milan Odehnal, Iveta Krchová. Erika Rendeková je stíhána na svobodě.
Obchodníci s léky dostali u soudu dohromady přes padesát let

Jak se sháněli sponzoři?
Vojta: Super byl support od všech sponzorů. Dostali jsme hodnotné dary a zkrátka bez nich by se závody neuskutečnily. Všem sponzorům chceme poděkovat. Jezdilo se o ceny za třicet tisíc korun, což bylo skvělý. Jen vítěz dostal ceny za devět tisíc korun. Přes oblečení, po všelijaké věci potřebné pro skateboarding.

Ondra: Takže Jirka Staněk si odvezl docela dobrej šatník. (smích)

Podobné závody pořádají i kluci v Pelhřimově. Navštěvujete se navzájem, nebo mezi městy existuje nějaká rivalita?
Vojta: Ani jeden z nás sice na závodech v Pelhřimově nebyl, žádná rivalita ale určitě není. Jde spíš o vzájemný support.

Ondra: Skateové závody jsou i v Jihlavě, kde je navíc i skateboardová škola. Klobouk dolu před Tomášem Markem, který to v Jihlavě takhle rozjel. Je skvělé vidět člověka, který to dělá pečlivě a s velkou láskou. Tomáš je velkou inspirací i pro nás. Rozhodně stojí za to ho sledovat.

Večer se akce přesunula do klubu Oko. Zde mělo koncert několik kapel a součástí bylo i skatování. Jak se soutěžilo na tanečním parketu?
Ondra: Po koncertě první kapely Cirguz z Mělníka, v deset hodin večer, začalo Game of Skate. Bylo to záměrně vymyšlené, aby se lidi ze závodů ještě přesunuli do Oka. V téhle disciplíně se ukazuje technika jezdců. Jeden udělá trik a další závodník ho musí zopakovat s tím, že každý jezdec má pět životů. Tady soutěžilo sedm závodníků. Vydržela vlastně polovina soutěžících z klasických závodů, takže jsme byli docela překvapeni. Vyhrál to zase Jirka Staněk, který bodoval i ve Street Stylu. Jsme rádi, že jsme mohli tyhle dvě akce spojit dohromady. Benefiční koncert a závody. Koncert pořádala nezisková organizace Show Your Help, což je nadační iniciativa kolem hudebních kapel Memento Mori, Chasing Christy a Highstreet Hooligans. Vstup, který se na koncertě vybral, tak šel na Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře. Hudba ke skatování patří a je fajn to propojit i s dobrou věcí.

Ilustrační foto.
Do průmyslové zóny chtějí vstoupit noví investoři

Jak říkáte, hudba a skate k sobě patří. Ty Ondro, hraješ v kapele – Highstreet Hooligans a pořádáš závody. Hrajete také na skateových závodech někde jinde po republice?
Ondra: Třeba nedávno jsme byli na koncertě v Litoměřicích, právě na skateových závodech. Takovéhle akce jsou pro mě jedny z nejlepších. Když se spojí hraní a skatování. Někdy je to ale všechno hodně náročné. Všechen svůj volný čas věnuji kapele, neustále jsem někde na cestách. Když je volná chvilička, tak vezmu skate a jdu se vyvětrat. Člověk si u toho hrozně odpočine.

Jak podle vás dneska vypadá skateová scéna?
Vojta: Já jsem začínal na skatu asi v deseti letech. Už tenkrát byla na skateparku nějaká komunita lidí, a ta je tam dodnes. Jenom stále přibývají noví. Není to o tom, kdo je mladý a kdo starý. Spousta lidí se s věkem odstěhuje do jiných měst a v Brodě už tolik nebývají, ale ta komunita se nemění.

Ondra: Zájem o skateboarding v Brodě je. Kdyby byl lepší skatepark a lepší podmínky pro tento sport, byla by samozřejmě lepší i skateová scéna. Tedy alespoň u nás v Havlíčkově Brodě. Pohled na skejťáky ale prostě není dobrý. Přitom to je ve světě jeden z nejsledovanějších extrémních sportů. Skateboarding se dostal i na olympiádu. Stále tu ale existují dva pohledy.

Sami jezdíte na skatu, proč jste se také neúčastnili závodů?
Vojta: Měli jsme takové práce, že to prostě nešlo stíhat. Hlavně jsme věděli, že bychom to vyhráli. (smích).

Ondra: Když to tak řeknu, tak ze závodů jsme měli opravdu maličko.

Co nebo kdo vás přivedl na skate?
Vojta: Mně se to prostě hrozně líbilo. Na skatu byli vždycky velcí týpci. V deseti jsem dostal první prkno. Taťka se známým měli navíc skateshop v Brodě a já to tam chodil pozorovat. Prostě jsem to chtěl dělat taky. Do patnácti jsem jezdil, pak jsem ale přesedlal na longboard.

Ondra: Já jsem to měl přes bráchovu partu. Ti kluci na tom lítali, měli svojí crew, já to s kamarády obdivoval. Postupně jsem se k tomu taky propracoval, sledoval jsem videa a všechno zkoušel. A najednou byl místo školy skate.

Návštěvnost tuzemských památek stoupá, zvlášť když provozovatelé dovedou turistům nabídnout i zajímavý program.
Památkám na Vysočině se daří, turisté se zde cítí bezpečně

Co je na skatu nejtěžší? Určitě vás tenhle koníček stál pár modřin.
Vojta: Odhodlání v tom pořád pokračovat. Protože to dost bolí. Ta zranění někdy nejsou úplně nejmenší. Nejvíc trpí asi kotníky. Prostě věčně roztrhaný hadry a boty na vyhození.

Budou další závody?
Vojta: Určitě. Ondra chce teď vyrazit někam do zahraničí, takže záleží na něm. V květnu nebo v červnu ale určitě závody budou. Teď už jsme nabrali nějaké zkušenosti, takže pořádání určitě půjde líp. Dobrý byl i feedback od sponzorů, kteří pro další ročník slíbili i bohatší ceny.

Ondra: Doufáme, že příští ročník se povede stejně jako letošní. Takže trénujte na skatu, mějte málo zranění, málo zlomených desek a hlavně se bavte.


Vojta Suchý – 21 let
- Studuje informatiku na Karlově univerzitě.
- Pracuje na německé burze jako IT Management Support Executive Officer.
- Má rád holky, alkohol a lehké drogy.
- Rad jezdí na longbordu, opravuju počítače a volný čas tráví venku s kamarády.

Ondra Balada – 25 let
- Od svých 12 let jezdí na skateboardu a vyrůstá mezi skejťákama.
- Je zakládajícím členem kapely Highstreet Hooligans a zároveň je součástí nadační iniciativy Show Your Help.
- Vystudoval Vysokou školu Polytechnickou v Jihlavě.
- Momentálně pracuje pro společnost PLEAS, a. s.
- Je příznivcem jakéhokoliv sportu, miluje cestování a objevování nových možností.
- A v neposlední řadě je příznivcem asijské kuchyně.

Lucie Ješátková