Tak dnes vypadá cestování vlakem z Třebíče do hlavního města. Autobusem zabere cesta o hodinu méně a autem se dá zvládnout ještě rychleji.

„Vysokorychlostní železnice má možnost toto změnit. Po ní by cesta z Prahy do Jihlavy trvala 40 minut, do Třebíče hodinu a patnáct minut," řekl Petr Šlegr z Centra pro efektivní dopravu.

Ten byl se svojí přednáškou na téma RS1 jako spojení pro Kraj Vysočina jedním z hostů mezinárodní konference Vysokorychlostní železnice v ČR, která se konala v Náměšti nad Oslavou. „Více než polovině obyvatel Vysočiny může vysokorychlostní trať zrychlit cestování do Prahy i do Brna," dodal Šlegr.

Na Vysočině by na vysokorychlostní trati byly zastávky Pelhřimov – Humpolec, Jihlava – město, Velké Meziříčí a Velká Bíteš.

Právě přes jihlavskou stanici by se napojila dále na tratě do Třebíče či Znojma, ve Velké Bíteši by mohli přestupovat na autobus obyvatelé Náměště nad Oslavou.

Kromě odborníků na dopravu se konference účastnili také někteří starostové, přes jejichž katastry by mohla trať vést. „Od nás podpora je a už aby to bylo. I v Bíteši souhlasí a jejich podmínka byla, že chtějí zastávku," řekl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

(von)