Výstava upozorňuje na problémy přírodního prostředí. „To je ohroženo civilizačním tlakem," varoval Elbl.

Nepřímo to potvrzuje i Jana Hejtmánková ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, i když připouští, že se lidé v přírodě chovají lépe než dříve. „Respektují zákazy vstupu, nekřičí a chovají se ohleduplně," uznala Hejtmánková.

Problém vidí hlavně v odpadcích. „Nacházíme nepořádek i po sportovcích, od kterých by se v tomto ohledu dala čekat větší rozumnost," řekla Hejtmánková.

Zájemci mohou na výstavě kromě zvířat a rostlin poznat i významnou osobnost Žďárska. „Snažíme se poukázat na životní příběh myslivce, lesníka a spisovatele Jana Theodoricha Doležala, bez něhož by naše muzeum pravděpodobně neexistovalo a který se zásadním způsobem zasloužil o rozvoj myslivecké a lesnické literatury," uvedl Pavel Elbl.

Expozice upozorňuje i na důsledky necitlivého zemědělského hospodaření. „To vede k ohrožení některých druhů, jako například koroptve polní. Ale také ke splavům nesmírně cenné půdy v porostech kukuřice," vysvětlil Elbl.

Představuje také práci myslivců. „Netvoří ji pouze lov, ale i péče o zvěř, která s sebou může nést desítky až stovky hodin neplacené práce. Přibližujeme tak tisíciletou tradici české myslivosti a její světovou proslulost," zdůraznil Elbl. Výstava je primárně určena dětem. „Na své si ale přijdou jistě i dospělí," připustil Elbl.

Ukončení expozice je plánováno 13. listopadu. „Dosavadní ohlasy jsou velice pozitivní," pochlubil se Elbl.

V muzeu chtějí v budoucích letech připravit něco podobného, ale podrobnosti zatím tají. „Pouze naznačím, že bychom se mohli vydat například k rybníku," dodal Elbl.

Žďárské regionální muzeum sídlí od roku 1993 v bývalé tvrzi v centru města, pod kostelem svatého Prokopa. Je otevřené celoročně. Dává prostor převážně výstavám týkajících se regionu, umění a vzdělávání.

Kdy mají otevřeno?

Regionální muzeum města Žďáru nad Sázavou

Adresa: Tvrz 276/8,

591 01 Žďár nad Sázavou

Otevírací doba:

pondělí: zavřeno

úterý: 9 - 12, 12:30 - 17

středa: 9 - 12, 12:30 - 17

čtvrtek: 9 - 12, 12:30 - 17

pátek: 9 - 12, 12:30 - 17

sobota: 9 - 12, 12:30 - 17

neděle: 9 - 12, 12:30 - 17