„Košty probíhají v Martínkově vždy na velmi dobré úrovni. Je vidět velmi dobrá organizace samotného hodnocení vzorků, a i následného vyhodnocení. Každým rokem roste nejen kvalita vzorků, ale i samotného hodnocení vzorků,“ říká Josef Růžička a dodává: „Bohužel nám vlivem změny klimatu klesá množství a kvalita ovoce vhodného k výrobě vynikající pálenky.“

Právě z důvodu nízké sklizně z loňského roku, na kterou si stěžovali téměř všichni ovocnáři a pěstitelé, neočekávali v Martínkově příliš mnoho vzorků. Nakonec se jich sešlo 66, což je méně než v minulých letech, kdy se jejich počet pohyboval mezi 80 a 90 vzorky. Když sečteme všechny vzorky včetně těch letošních, dostaneme číslo 785 vzorků pálenek všeho druhu, které pěstitelé do Martínkova v deseti ročnících dodali.

Ilustrační foto.
Policisté našli muže s falešnou identitou, lákal z lidí peníze

Nejčastěji byla samozřejmě zastoupena slivovice, u které hodnotící komise i návštěvníci koštu mohli ochutnat přes 300 vzorků. Nechyběly ani vzorky hruškovice, třešňovice či vínovice, ale v Martínkově se objevily i vzorky pálenek z ovoce netradičního či téměř neznámého. Jednalo se například o destiláty z šípku, ananasu, datlí, černého rybízu či oskeruše.

Ochutnat ty letošní vzorky mohou všichni účastníci v sobotu 17. března 2018 od 14.00 hodin v martínkovské sokolovně. A jelikož se jedná o desátý ročník, připravili pořadatelé ze Sokola Martínkov i kulturní program. Od 16.00 hodin bude k tanci i poslechu hrát cimbálová muzika Kyčera z Prahy. Vstupné je dobrovolné.

Martínkovského koštu pálenek se pravidelně účastní i bývalý vedoucí Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity profesor Boris Krška. Ten potvrdil slova Josefa Růžičky: „K desátému Martínkovskému koštu se sešlo o pětinu méně vzorků, než tomu bylo v předešlých ročnících. Ale i tak je kvalita vzorků velmi dobrá. Vzorky v koštech reprezentují skladbu ovocných druhů typických pro tuto oblast východní části Vysočiny,“ dodává.

Ilustrační foto.
Dráhy omezí prodej jízdenek v Okříškách

Zároveň vyjádřil i přání, aby se v tradici koštů v Martínkově pokračovalo: „Sestava hodnotících komisí je konstantní a probíhá velmi dobrá pracovní pohoda. Více než polovina členů komisí je tvořena mladými lidmi, což svědčí o tom, že je tato činnost baví a je to zárukou, že košty budou pokračovat i v dalších letech na velmi dobré úrovni,“ dodává profesor Boris Krška.