Anketa o nejhezčí alej v České republice, do které milovníci přírody nominovali celkem 62 míst, byla zahájena letos v létě. Z Kraje Vysočina bojovalo o titul Alej roku 2017 osm stromořadí.

Ilustrační foto.
Po křemešnické sjezdovce se prohánějí první lyžaři

Valchovské cestě poslalo svůj hlas celkem 121 lidí. „To, že Valchovská cesta soutěžila v anketě Alej roku, jsem ani netušil, je to ostuda. Takové umístění mě ale těší a jsem za něj moc rád,“ pochvaloval si starosta Počátek Karel Štefl.

Součástí zmíněné aleje je naučná stezka Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých dlouhá zhruba dva kilometry, která vede po zelené turistické trase od kostela Božího těla v Počátkách k pramenu svaté Ludmily.

Na trase je pět zastavení věnujících se historii soukenictví v Počátkách a vlastivědným zajímavostem města a okolí. „Před třemi lety jsme v aleji nechali udělat nový asfaltový povrch. Turisté, kteří se touto cestou vydají, najdou na trase mimo jiné i odpočívadla, lavičky a koše. Z aleje se lze nějakým způsobem odklonit na přírodní koupaliště, a také se tudy dá dojít až ke studánce svaté Ludmily, což je v současnosti jeden z nejčistších pramenů v Kraji Vysočina,“ prozradil Karel Štefl.

Alej tvoří celkem 170 lip a jírovců vysázených koncem 19. století. „Tato alej nás s manželem zaujala svojí délkou a nádherným stínem, který nám při letní procházce poskytovala. Také tím, že je v ní umístěno několik laviček a odpadkových košů, a pokud vytrváte a půjdete dál, tak dojdete k lesnímu prameni svaté Ludmily,“ odůvodnila svou nominaci Eva Přechová. Jako druhá nejkrásnější alej v Kraji Vysočina se ukázala Březová alej u Bohdalína.

Valerie Dušková, Košetice, 8. 12. 2017, 3 200 g
Podívejte se na miminka a hlasujte v anketě

Celkovou vítězkou letošního ročníku ankety Alej roku se stala alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích v Libereckém kraji. Vysloužila si přízeň 408 hlasujících, kteří svým nadšením jednoznačně dopomohli k získání prestižního titulu.

„V letošním ročníku tradiční ankety soutěžilo celkem 62 alejí ze všech koutů republiky, kterým své hlasy odevzdaly necelé 4 tisíce lidí. Zajímavostí je, že v anketě dosud soutěžily vzrostlé aleje s nesčetnou řádkou letokruhů. Letošní ročník se však stal přelomovým, neboť na prvních dvou místech se umístila stromořadí mladých stromků, které byly vysázeny teprve nedávno,“ informoval mluvčí Arniky - Centra pro podporu občanů Jiří Kaňa.

Celkové pořadí v Kraji Vysočina

1. Alej Valchovská cesta - 121 hlasů
2. Březová alej u Bohdalína – 26 hlasů
3. Planderská alej – 16 hlasů
4. Alej Předků, Jedlá alej – 9 hlasů
5. Alej k Mirošovu – 8 hlasů
6. Švábovská alej – 7 hlasů
7. Alej vlašských topolů a jabloní 5 hlasů