Na Vysočině loňská vichřice napáchala velké škody především v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku, zákaz vstupu do lesů byl kvůli polomům a zavěšeným stromům koncem roku vydán rovněž v okolí Náměšti nad Oslavou, Kralic a Březníku na Třebíčsku. „V současné době zákazy vstupu již vyhlášeny nejsou, platí pouze obecná pravidla nevstupovat do míst, kde jsou lesy po vichřici poškozené, a tam, kde probíhá těžební činnost,“ upozornila Eva Jouklová.

Několikacentimetrová vrstva ledu na krajské silnici II/350 u Cikháje.
Silnice u Svratky jsou plné ledu, řidiči se jim raději vyhýbají

Lidé, kteří se do přírody vypraví, by tedy měli dbát především na svůj „selský rozum“ a řídit se aktuální situací. „Nedávno jsem byla s přítelem na výletě poblíž Bohdalova, a rodina s dětmi a psem se tam klidně motala v těsné blízkosti obřího harvestoru. Někteří lidé opravdu nemají rozum,“ nechala se slyšet Jana Holemářová z Velkého Meziříčí.

Právě v okolí Bohdalova na Žďársku stále probíhá intenzivní těžba. A nejen tam. „Kalamitní dříví se zpracovává rovněž v oblasti Křižanova a Skleného nad Oslavou, kde je již více jak šedesát procent kalamity na pozemcích LČR zpracováno. Úplně zpracována už je kalamita u Měřína,“ podotkla Eva Jouklová. Zároveň dodala, že podle posledních odhadů bylo na Vysočině vichřicí zasaženo na 290 tisíc kubíků dřeva.

Zákaz vstupu do lesů již neplatí ani v okolí Žďáru nad Sázavou, kde byly velké polomy hlavně okolo předhradní nádrže Staviště. „Těžba v souvislosti s vichřicí Herwart by již v městských lesích probíhat neměla, ovšem mohou se tam těžit stromy postižené kůrovcem, respektive v prevenci před kůrovcem,“ uvedl mluvčí žďárské radnice Jakub Axman. Zároveň podotkl, že pokud se už někde dřevo těží, mělo by být místo viditelně označeno a občané se tedy takovému místu musejí ze zákona vyhnout.

Při nehodě utrpěl zranění šofér osobního automobilu.
OBRAZEM: Ve Žďáře se srazil osobní vůz s autobusem