Noční prohlídky se uskuteční v pátek 18. srpna. Program nebude jen o návštěvě historických prostor, pro zájemce je připraveno hudební vystoupení skupiny Lucrezia Borgia, která návštěvníkům předvede svoji historickou rockovou show. Dobovou náladu na zámku pak dokreslí i historické šermířské vystoupení rytířské skupiny Vivamus z Jihlavy.

Ilustrační foto
V Okříškách hledají nejsilnějšího hasiče

Od jednadvaceti hodin pak začnou samotné noční prohlídky. „Letos budou noční prohlídky jiné na rozdíl od minulých let, kdy kopírovaly denní prohlídku. Motivem nočních prohlídek bude příběh posledních majitelů, Wraždů z Kunvaldu. Na konci prohlídky se návštěvníci dozví, proč vlastně příjmení Wražda, a jakým způsobem se k němu tento rod dostal,“ láká starosta Police Karel Janoušek. Děti za vstup zaplatí padesát korun, dospělí pak sto korun.

Jako i jinde na okrese, i na zámku v Polici jsou prohlídky v nočních hodinách tradiční. „Noční prohlídky pořádáme na zámku každoročně, vždy jeden den o prázdninách. Zájemci se mohou předem zaregistrovat, prohlídky budou asi po třiceti pěti návštěvnících a vždy půjdou zhruba dvacet minut po sobě, proto je potřeba zavolat nebo napsat e-mail na zámek,“ informoval Janoušek.

Nové exponáty přibudou do leteckého muzea RAF. „Pro příští sezonu chystáme rozšíření muzea věnovaného letcům RAF. Expozice by se měla rozšířit o tři další místnosti. Máme domluvené exponáty z Jihlavy od Czech Spitfire Club Jihlava, pak pár věcí od soukromníka a také se na náš zámek přesune zbytek expozice z Jemnice, kde na podzim bude výstava končit,“ vyjmenoval Janoušek.

Kromě leteckého muzea ale zámek připravuje ještě jednu novinku. Návštěvníci dostanou od příštího roku možnost prohlédnout si i historické motocykly. „S nápadem vystavovat na zámku historické motorky přišel můj soused Bohuslav Dědek, který je vystavuje od revoluce na Lesné. Vlastní jich mnoho a rád by udělal takovouto výstavu i u nás. Ta by měla být vždy k tématu, každý rok se to bude měnit. K vidění bude asi patnáct motorek, a ještě další zajímavosti, třeba starší motory,“ informoval Janoušek.

Ilustrační foto
Policie jedenáctiletého chlapce našla na nádraží

Motocykly se tak stanou novými sousedy návštěvníky oblíbeného muzea RAF. „Muzeum bude nahoře ve druhém patře v severním křídle a bude navazovat na to stávající, jen motocykly budou hned u vchodu vpravo. Před umístěním motorek ale na místě proběhnou drobné stavební úpravy, jako jsou například nové rozvody elektřiny,“ uzavřel Janoušek.