V rámci pilotního projektu, kterého by se zúčastnili obyvatelé osady Mělkovice, by došlo k ověření možné úspory při důslednějším třídění komunálního odpadu. „Tamní lidé by kompostovali, více by třídili a odpady by jim byly odváženy jednou za čtrnáct dní. Za to by jim byl snížen poplatek za odpady, a to na 450 korun," přiblížil starosta.

Ve Žďáře lidé nyní platí 580 korun za osobu a rok. Příští rok by se částka měla zvýšit na 600 korun, což je spojené se zákonným navýšením skládkovného. Padesátiprocentní slevou letos naposledy disponují pouze obyvatelé žďárských osad Radonína, Stržanova, Mělkovic a Veselíčka.

„Budeme sledovat, kolik tun odpadu bude z Mělkovic v příštím roce odvezeno, abychom zjistili, zda se záměr osvědčil," doplnil Navrátil. Průměrně je ve městě vyprodukováno tři sta kilogramů odpadu na domácnost ročně.

„Pro osady zatím platí úleva z dob, kdy se popelnice vážily a lidem velkou část nádob na odpad zabral popel. Popelnice se ale už neváží, řada lidí topí plynem a podmínky by měly být stejné. Anebo formou něco za něco, což by mohlo být právě kompostování," doplnil Zdeněk Navrátil.