„Existuje model, který během následujících dvou týdnů předpovídá desítky tisíc nových případů na celém světě. Při známé smrtnosti to skutečně odpovídá čtyřem stovkám zemřelých,“ řekl Deníku expert.  Jak bude situace vypadat přímo v Česku, se ale podle něj nedá odhadnout. „Stále je tady příliš mnoho proměnných,“ vysvětluje.

Bude to podle něj záviset nejenom na tom, kolik lidís koronavirem do Česka přicestuje, ale také jak rychle se je podaří zachytit a izolovat. Virus je totiž nebezpečný právě tím, že je jeho inkubační doba, během které se neprojevují vůbec žádné viditelné příznaky, poměrně dlouhá. Trvá až čtrnáct dnů. Pacient je přitom po celou dobu vysoce infekční.

Zdravotníci v ochranných oblecích transportují pacienta do nemocnice ve městě Wu-chan
Virus se ve Wu-chanu šířil již dříve, tvrdí vědec. Byl zaměňován za zápal plic

„Proto se také mohla nákaza během tak krátké doby rozrůst z malé skupinky čtyřiceti osob nakažených primárně na tržišti ve Wuhanu do takto obrovských rozměrů,“ připomíná Maďar.

Dobrou zprávou nicméně podle něj je, že virus prozatím nemutuje. „Naopak, genomy nového koronaviru získané od různých pacientů jsou si natolik blízké a bez zásadních odchylek, že to poukazuje na nedávný zrod tohoto viru,“ uvedl. To potvrdila i hlavní hygienička Eva Gottvaldová. „Vir je stabilní,“ řekla.

Lékaři v ochranných oblecích v jedné z nemocnic v čínském Wu-chanu.
Česká China Tours ruší zájezdy do Číny. Klientům nabízí dvě varianty řešení

Právě případných mutací viru se lékaři bojí nejvíce. „Víme jistě, že se inkubační doba nemění a že koronavirus nemutuje? Vždyť prozatím není ani stoprocentně potvrzeno, jakými cestami se může nákaza šířit,“ řekl třeba lékař a poslanec za ODS Bohuslav Svoboda.

Vojtěch: Horší je obyčejná chřipka

Včera se proto spolu s některými dalšími poslanci za ODS a ČSSD pokusil dostat debatu o koronaviru a zabezpečení Česka před jeho šířením na jednání sněmovny. Mimořádný bod se mu ale prosadit nepodařilo. Podle poslanců z ANO totiž není smysluplné, aby sněmovna trávila debatou o tomto problému dlouhé hodiny.

Setkání s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem 29. listopadu 2019.
Pražští politici o koronaviru: Není důvod k panice. Nebezpečí nákazy nehrozí

Podle ministra Adama Vojtěcha totiž nejde o žádnou krizovou situaci. „Úmrtnost na nový typ viru jsou asi tři procenta. Neříkám, že je to malé číslo, ale není to nic tak zásadního,“ řekl Vojtěch. Mnohem větší problém podle něj představuje obyčejná chřipka. „Na tu jen v tomto roce zemřelo 12 lidí,“ uzavřel.