Pokud chybí chuť na sex, může za to slabá energie (čchi) ledvin a také nedostatečně vyživená krev. Ledviny jsou považovány za kořeny našich reprodukčních orgánů a také za rezervoáry naší esence. Vyčerpáme-li energii ledvin zcela, hra skončila. Nejenže si už neužijeme dobrého sexu, ale dny na tomhle světě jsou pro nás v tomto těle sečteny. Proto je dobré se o energii našich ledvin starat. A protože energii doplňujeme spánkem, jídlem a dýcháním, to, co si dáváme na talíř, je zásadní. A to nejen pro vyživení naší krve a pro naše přežití, ale i pro náš sexuální apetit.

Kateřina Stibalová
Úzkost a pití kvůli krizi žene lidi k terapeutům. Přispívá jim pojišťovna

Vše, co vložíme do úst, vyživuje naši krev. A podle toho, jak je vyživená, pak krev vyživuje všechny naše orgány – i ty pohlavní. Podle čínských lékařů se na krvetvorbě podílí slezina a srdce, ledviny, játra, brzlík a kostní dřeň. Krev tvoří tělo ze stravy, ovšem jen tehdy, když stravu dobře stráví. Proto jsou do krvetvorby zapojeny vlastně všechny orgány důležité pro trávení.

Z pohledu západní medicíny řídí náš sexuální apetit hormony. Ty fungují jako přenašeči zpráv, které cestují krví po celém těle a předávají informace tkáním a orgánům. Jsou to biochemikálie, které regulují tělesný růst a vývoj, metabolismus a náladu a také libido a rozmnožování. U žen hormony řídí menstruační cyklus. Narušení hormonální rovnováhy může být základem mnoha zdravotních potíží od podrážděnosti, nespavosti anebo chuti neustále spát přes zhoršení trávení a únavu až po nárůst hmotnosti, menstruační potíže a právě nechuť k sexu.

Co na talíř? Kvalitní tuky

Chcete-li si užívat dobrý sex, vyživit krev a srovnat hormony, zařaďte do jídelníčku dostatek kvalitních tuků. Tuky jsou základním zdrojem i zásobárnou energie. Tělo je potřebuje pro obnovu buněk a stabilizaci hormonů ženského reprodukčního systému. Hormony řídí také metabolismus, takže nedostatek tuků paradoxně vede k tloustnutí a ukládání tukových zásob. Nemáme-li dostatek kvalitních tuků, stavíme z těch nekvalitních, což způsobuje ukládání toxinů, zanášení cév, zhoršování mozkových funkcí, kardiovaskulární onemocnění a vznik dalších zánětlivých chorob, kterým se říká civilizační. Na dobrý sex můžete zapomenout.

Cesta k trvale štíhlé postavě stojí na třech pilířích – těmi je jídlo, pohyb a mysl.
Nastartujte hubnutí, právě teď je ideální čas začít

Proto omezte příjem průmyslově upravovaných rostlinných olejů. Běžné rostlinné oleje, jako jsou slunečnicový, kukuřičný, řepkový, sójový, arašídový, a margaríny, které jsou vyráběny téměř výhradně ze jmenovaných olejů, nechte v regálech. Místo nich kupujte nerafinované zastudena lisované rostlinné oleje (olivový, sezamový, lněný, dýňový, slunečnicový, řepkový…).

Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin, najdete je v rybách, lněných semínkách, chia semínkách, vlašských ořeších a olejích z uvedených potravin. Omega-3 obsahuje také zvěřina, maso a máslo od zvířat pěstovaných ve volném chovu a také vejce od slepic z volného chovu. U rostlinných zdrojů omega-3 myslete na to, že tyto mastné kyseliny jsou pro tělo hůře využitelné. Mnohem výhodnější je tedy konzumovat vedle rostlinných tuků také ty živočišné. Tuk z kvalitního masa je důležitý pro játra, která tvoří cholesterol a žluč, díky níž dochází k rozložení a vstřebání živin.

Pozor na hormonální antikoncepci

Pokud si chcete užít opravdu dobrý sex, neužívejte hormonální antikoncepci. Je to paradox, ale pilulky, které vám mají zaručit bezstarostný sex, sexuální potěšení vlastně hasí. A nejen to! Hormonální antikoncepce může nejen vychýlit hormonální rovnováhu, ale také se podílet na dalších potížích od deficitů určitých mikroživin až po narušení střevní mikroflóry. Nepřirozeně zvyšují hladinu estrogenu, čímž zvyšují riziko migrén, změn nálad, navýšení hmotnosti anebo vyššího krevního tlaku. Především však nepřirozeně narušují tvorbu vlastních pohlavních hormonů.

Pro hormonální zdraví jsou nasycené mastné kyseliny zásadní! Spolu s cholesterolem slouží jako surovina pro výrobu hormonů a jsou nezbytné i pro udržení správných hormonálních funkcí organismu. Zvyšte příjem másla, kokosového tuku a masa. Maso, zejména dlouho vařené vývary z kostí, posilují kostní dřeň. Hovězí maso má sladkou chuť, posiluje slezinu a tím krvetvorbu. Buněčná struktura masa je podobná té naší a živiny z masa dokáže organismus rychle využít (pokud je dovede dobře strávit). Dobře stravitelné je maso z ekologických chovů nebo vám známých a prověřených farem. Pozor na maso pochybného původu a průmyslově zpracované polotovary a uzeniny. Ty mohou spíše uškodit.

Když chybí vzrušivost

Sex bez vzrušení je jako jídlo bez soli a tuku. Když chybí vzrušivost, ve hře jsou opět slabé ledviny, ale tentokrát jde o vyčerpaný jin ledvin. Jin je to, co dává našemu tělu šťávy – krev, voda, lymfa v našem těle, to všechno má na povel jin. Vysušeným horkým typům chybí jin. Trápí je bolesti beder, noční pocení, lehký spánek až nespavost, probouzení v noci, pocit horka v dlaních či na ploskách nohou, sucho v ústech, padání a šedivění vlasů, paradentóza, nervozita a podrážděnost. Oslabený jin ledvin má na svědomí nedostatečné množství spermatu u mužů. U žen je to suchost pochvy a neplodnost.

Špatně fungující štítnou žlázu nemusí být vůbec jednoduché včas rozpoznat. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.
Problémy se štítnou žlázou: tělo dokáže varovat včas, stačí naslouchat

Je-li to váš případ, vynechejte smažená jídla, alkohol a kávu. Obyčejnou rafinovanou sůl, která ledviny poškozuje, nahraďte nerafinovanou mořskou solí nebo solí himálajskou. Jsou sice dražší, ale tato investice se vám bohatě vrátí v podobě silnějších ledvin. Vynechejte vše, co obsahuje glutamát, tavené sýry, worcesterskou omáčku, vše dráždivé a ostré, sladkosti, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další nezdravé pochutiny.

Naopak zařaďte kachní maso, červenou řepu, kořenovou zeleninu, černou čočku. Dlouho vařené polévky a vývary jsou pro ledviny hotový elixír. Přirozenou posilující potravinou pro ledviny jsou také fazole – červené, bílé, fazole ledvina, adzuki… Zařaďte je do jídelníčku pravidelně, pokud nemáte omezení jíst luštěniny z důvodu nemoci. „Dobíječem“ ledvin jsou i datle, fíky a kvalitní med.

K doplnění jinu ledvin přispívá také teplo – od beder i nohou, klidné nestresující prostředí, dostatek odpočinku (hlavně v období jinu, tedy v zimě) a mírný pohyb třeba v podobě procházek na čerstvém vzduchu. Pozor, přehnané sportovní výkony a aktivita ledvinám škodí.

Neschopnost dosáhnout orgasmu

Užuž jste na vrcholu, ale ne a ne ho dosáhnout? Plnohodnotný orgasmus je zaplavující a rozlévá se po celém těle jako vyživující slastná vlna. Pokud to tak není, zřejmě trpíte blokádou jaterní energie. V čínské medicíně játra zodpovídají za hladké proudění energie v těle. Rovněž řídí pohyb energie skrze genitálie. Neschopnost dosáhnout vyvrcholení je pak důsledkem blokády v energetickém proudění.

Zablokovaná játra se projevují otoky, únavou, nechutenstvím nebo obrovskou chutí neustále uzobávat, oteklýma očima, motáním hlavy, kožními potížemi, vypadáváním vlasů a ztuhlostí kloubů. Ženy, které trpí stagnací jaterní energie, navíc trápí premenstruační syndrom v různých podobách – může to být napětí v prsou, v podbřišku, podrážděnost, plačtivost či deprese, případně také výbuchy hněvu. Pomoci opět může strava, která přispěje k odblokování jater.

Pokud byste přestali posilovat svaly, které se předtím dostaly do žádoucí kondice, začnou postupně ochabovat a můžete  začít znovu.
Počasí nás nezastaví: Jak posílit tělo, abychom brzy vyběhli

Omezte průmyslově zpracovaná jídla, všechna éčka a chemická dochucovadla, naopak vařte z průmyslově co nejméně upravených surovin. Játra posilujte hlavně v období jara – zařaďte do jídelníčku vše zelené (saláty, výhonky, zelený ječmen, chlorella), naučte se doma klíčit.

Játrům dělá dobře kyselá chuť – používejte kvalitní jablečný ocet do salátových zálivek. Rozmíchejte ve skleničce vody 1 lžičku medu a 1 lžíci jablečného octa. Ochutnejte umeocet a fermentované japonské švestičky umeboshi. Fermentované potraviny jsou plné enzymů, které játrům prospívají. Stačí lžíce pickles, kimči nebo kysaného zelí k hlavnímu jídlu. Játrům udělá radost také fermentovaný nápoj kombucha.

Bylinky pro dobrý sex
Malinové listí. Vyrovnává hormonální hladiny, podporuje veškerý systém hormonů, pomáhá růstu vlasů a napomáhá slinivce. Uvařte si ze sušeného malinového listí čaj. Chutná skvěle samotný i v bylinných kompozicích. Kurkuma. Silný přírodní regenerátor jater, který odstraňuje toxické kovy z těla. Lžičku denně rozmíchejte v horkém mléku a přidejte lžičku medu (vznikne v ájurvédě populární golden milk). Konzumovat ji před jídlem můžete i jako doplněk stravy v želatinových kapslích. 
Kopřiva. Dobíjí naše baterky – ledviny – a vyživuje krev. Tuto super star mezi bylinami není radno podceňovat. Uvařte si z ní posilující výluh a pravidelně ho popíjejte.