Stávající zdravotníky totiž popudila věta, podle které je jejich práce hlavně posláním. Únava by je od plnění povinností neměla vůbec odradit. „Jsou to hrdinové, kteří pomáhají ve dne i v noci. Kteří neřeší, zda se jim to hodí nebo zda jsou unaveni. Pomáhají, protože chtějí pomáhat. Je to výzva, je to poslání,“ zaznívá přímo v krátkém spotu.

Konec kouření - Ilustrační foto
Nekuř a zaplatíš méně. Svědomití pacienti ušetří na pojistném

Zkuste si to sám

Podle zdravotníků ale "dobrým pocitem" složenky nikdo nezaplatí. Vadí jim také zlehčování odpracovaných přesčasů. Nabádají ministra Adama Vojtěcha, aby si na pár dní oblékl spolu s nimi bílý plášť a náročnou práci si vyzkoušel.

InfografikaZdroj: Deník„Sestry totiž jsou, ale mimo obor. Nikdo jim totiž neřekl, že budou mít na každé noční směně na starost dvaadvacet pacientů,“ zaznívá například ve facebookové diskusi pod videem. Pisatel ministerstvo nabádá, aby raději nastavilo pro sestry přijatelné pracovní podmínky. „Pak se vám od kasy v Lidlu zase vrátí,“ uzavírá.

Další pisatelka přidává: „Krásné video. Škoda že v reálu se na sestru hodí cokoliv – může třeba vytírat podlahy a vynášet koše jako v Trutnově. Nebo vyplňovat e-neschopenky za lékaře. Může strávit v práci i dvaadvacet směn v měsíci a zastoupit třeba sanitáře nebo ošetřovatele. Přidáme jí to zkrátka k běžné pracovní náplni dne.“ Přestože sestra vystudovala náročný obor, slouží pak podle pisatelky jako „holka pro všechno“.

Zlomené srdce - Ilustrační foto
Kardiologové před Valentýnem varují: Zlomená srdce potřebují péči

Ministr Vojtěch se přímo v diskusi brání. Počty studentů zdravotnických škol se podle něj daří navyšovat. „Pokud se nám podaří tento trend udržet, můžeme situaci do budoucna stabilizovat. Bez nových mladých lidí, kteří půjdou pracovat do zdravotnictví, to ale nepůjde. Proto jdeme za žáky přímo do škol, proto kampaň Studuj zdrávku,“ uvedl.