„Velkou sílu černému bezu připisovali již naši předci. Nic se na tom nezměnilo ani dnes. A není divu, vždyť ve střední Evropě roste bez černý odnepaměti,“ říká majitelka bylinkové farmy Herba Roja Karolína Josková.

Co černý bez obsahuje, čím je zdravý a co z něj vyrobit:

Zdroj: Youtube

Vážit si tohoto krásného keře by si podle Karolíny Joskové lidé měli hlavně pro jeho léčebný potenciál. „Účinků černého bezu na lidské zdraví je přehršel. A k tomu nám krásně zdobí nejen divokou českou přírodu, ale i naše zahrady. Na jaře bílými květy a na podzim zase černými bezinkami,“ pokračuje bylinkářka.

Vyberte ten správný bez

A proč je bez černý tak oblíbený? Možná právě proto, že nám poskytuje své dary několikrát do roka. I když zrovna nekvete ani neplodí černé kuličky, lidskému zdraví může nabídnout pupeny, větvičky, listí nebo kořeny. Tento keř je zdravý zkrátka od kořenů až po plody.

Pampelišky jsou zdravé v čerstvém i sušeném stavu
Pampelišky jsou velmi léčivé, ale kvetou jen krátce. Naučte se, jak si je usušit

Květy i plody bezu se využívají jak v lidovém léčitelství a rostlinoléčbě, tak v moderní farmacii či v potravinářství.

„Ale pozor, nepleťte si černý bez s jeho jinými druhy. Konkrétně s bezem červeným nebo bezem chebdí. Ty by vám neudělaly dobře, mají v sobě hodně jedovatých látek,“ dodává Karolína Josková.

Pupeny černého bezu

Pojďme se ze všeho nejdříve podívat na bezové pupeny. Ty se na keři začínají objevovat na konci zimy a začátkem jara. Při procházce v přírodě si pár pupenů z keříku uloupněte a rovnou snězte. Pomohou vám s očistou organismu.

Karolína Josková https://www.facebook.com/karolina.joskova, majitelka bylinkové farmy Herba Roja.Karolína Josková, majitelka bylinkové farmy Herba RojaZdroj: se svolením Herba Roja

Anebo si jich natrhejte víc a naložte je do domácí pálenky. „Po několika týdnech budete mít výbornou tinkturu. Ta vám pomůže proti revmatickým obtížím, zabojuje s ekzémy či lupénkou a podpoří cévní systém,“ říká Karolína Josková.

Květy černého bezu

Bez černý začíná kvést na jaře, většinou v květnu. V závislosti na klimatických podmínkách pak můžeme jeho květy v přírodě vidět až do začátku července.

Nejlepší období sběru bílých květů bezu je ve chvíli, kdy ve středu kvetoucí koruny ještě nejsou květy rozvité. Použít je pak můžeme za čerstva či si je nasušit do zásoby.


Nahrává se anketa ...

Skvělé jako bezový sirup i gastronomická pochoutka

Čerstvé květy bezu černého můžeme použít na oblíbený bezový sirup. Jak radí bylinkářka, květy stačí zalít převařenou a vychladlou vodou a následně nechat 12 až 24 hodin naložené.

Poté šťávu z květů scedíme. Do tekutiny přidáme citron s cukrem a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak již jen zbývá konzervovat šťávu ve vymytých sklenicích.

Z bezu lze připravovat také kvašené limonády:

Z čerstvých květů si můžeme udělat i gastronomickou pochoutku. Stačí obalit čerstvé květy v těstíčku a usmažit. Je to výborná a zdravá laskomina; když tedy nepoužijeme tunu oleje. Podrobný návod, jak připravit takzvaný bezový řízek alias smaženou kosmatici najdete ZDE.

Jak správně sušit bezové květy

K uvaření chutného čaje z černého bezu můžeme použít jak čerstvé květy, tak i ty sušené (které nám dozajista vydrží déle k uskladnění).

„My sušíme květy na sítech, korunami dolů, ve stínu. Vhodná je například půda. Ve chvíli, kdy jsou květy už skoro suché, necháme je dosušit na sluníčku. To, že jsou perfektně suché poznáte tak, že malé větvičky v korunce suchem praskají,“ popisuje bylinkářka.

Všechny části podbělu obsahují množství slizu, což je látka, která zklidňuje zanícené tkáně v ústech, krku a dýchacích cestách
Žluté kvítky účinně léčily lidi od pradávna. Mohou však být i nebezpečné

Využít se dá i bezový pyl

Ti, kteří nechtějí přijít ani o smítko zdravého bezu, si pod sušící síto položí hadr a zachycují tak bezový pyl.

Žlutý prášek je možno použít podobně jako květy, protože obsahuje stejné látky. Můžeme ho využít například do jídla – přimíchat do medu, jablečného octa, moučkového cukru nebo jogurtu. Fantazii se meze nekladou.

Bezová mast na popálenou kůži

Ze sušených květů se dělá nejen lahodný čaj, ale používají se i do inhalačních směsí. „Můžete si též zkusit vyrobit mast, kdy sušené květy naložíte do oblíbeného tuku, my máme nejradši vepřové sádlo. Následně je necháte macerovat několik týdnů za občasného zahřívání,“ popisuje Karolína Josková.

Po několika týdnech směs jen scedíte, přidáte včelí vosk a máte hotovou mast na spáleniny, opruzeniny a omrzliny.

Voňavý bez zabojuje s nachlazením

A proč jsou květy černého bezu tak oblíbené? Čaj z nich pomáhá při prochladnutí, nachlazení, vyvolává pocení, takže očišťuje organismus od škodlivých virů a bakterií. To prokázala napříkad studie, která zkoumala černý bez jako alternativní prostředek k léčbě nachlazení a chřipky.

Květy můžeme použít čerstvé nebo je také usušit. Se svolením Herba Roja.Květy můžeme použít čerstvé nebo je také usušitZdroj: se svolením Herba Roja

Bez také pomáhá s hubnutím, pozitivně působí na průdušky a ředí hleny. V kosmetice je bez skvělý na oplachy na smíšenou, mastnou, zrající i aknózní pleť.

Jak správně užívat bezový květ

Nejlepší zdravotní účinky budou zajištěny, pokud člověk přijme správné množství účinných látek. Jak to v případě přípravy čaje či odvarů z květu černého bezu zajistit? I když neexistuje žádné standardizované dávkování pro květ černého bezu, podle webu Health výzkum naznačuje určité rozmezí dávkování.

Listy jahodníku se sbírají, dokud rostlina nekvete
Nečekejte až na jahody. Jahodníky nabízejí i jiný poklad, a to právě teď

Například dospělí mohou obecně konzumovat 3,9 gramu sušeného květu černého bezu denně po dobu až osmi dnů. Zde jsou některé běžné dávky bezového květu v lidovém léčitelství:

  • Zácpa: Při přípravě čaje se 500 mg květu černého bezu kombinuje s květem senny (600 mg), fenyklem (200 mg) a plodem anýzu (200 mg). Tento čaj lze pít třikrát denně po dobu až pěti dnů.
  • Infekce dutin: Léky používané k léčbě infekcí dutin a nachlazení často obsahují 36 mg květu černého bezu. Tyto léky lze užívat třikrát denně po dobu až 14 dnů.
  • Stav pokožky: Chcete-li vyrobit pleťový krém, vezměte několik hrstí čerstvých květů černého bezu, smíchejte je se zkapalněnou vazelínou a vařte 40 minut. Směs přefiltrujeme a necháme ztuhnout. Někteří lidé používají tento krém k léčbě artritidy.

Keř uctívaný našimi předky

  • Bez černý je v českých krajích původní rostlina, která rostla přirozeně v naší přírodě již před staletími.
  • Keř dorůstá až sedmi metrů. Daří se mu především na slunných a polostinných místech, s vlhkou půdou.
  • V minulosti si lidé sázeli černý bez ke svým stavením, aby je keř ochránil před zlými duchy nebo také dobytčím morem.
  • Každé nevěstě se jako svatební dar dávala sazenice černého bezu, právě proto, aby si ho vysadila u svého domu.
  • I dnes se s bezem potkáme kolem cest, na rumištích nebo podél potoků a řek, stejně tak na vlhkých lesních mýtinách či na okrajích lesního porostu. A čím dál více si ho lidé pěstují na svých zahradách a pozemcích.

Všude kolem nás rostou i další zajímavé a prospěšné rostliny. Níže najdete více článků zaměřených na téma, jak upevnit své zdraví díky darům přírody.