Brambory

Jsou zdrojem vitaminu C a B.

Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor, tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny.

Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění.

Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny.

Celer

Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitaminy a minerály, je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou.

Éterické oleje mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály.

Pěstování paprik v domácích podmínkách
Čerstvé papriky na každý den? Můžete je pěstovat třeba na balkóně

Draslík reguluje krevní tlak a krevní oběh. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Sto padesát gramů pokrývá čtvrtinu denní potřeby draslíku. Nejlepší je jíst celer syrový, například strouhaný v salátech.

Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají vůni.

Brokolice

Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny.

Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitaminů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.

Asi 1–3 dávky (po 200 g) povařené brokolice s česnekem týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny.

Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto by lidé, kteří jedí brokolici víc než 2–3x týdně, měli jíst potraviny s vyšším obsahem jódu.

Cibule

Alicin snižuje riziko aterosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém.

Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky.

Je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku, který je důležitý pro podporu imunity, vitaminy B, C, A i E.

Čím více cibule budete jíst, tím lépe. Můžete ji jíst i syrovou, určitě však čerstvou, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává neúčinnou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

Červená řepa

Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze.

Doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.

Přidávává se do salátů, jí se nastrouhaná. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Pozor, více než 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je třeba ji zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

Česnek

Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék na rýmu, při zánětu krku, na kašel a dýchací potíže. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi.

Má vysoký obsah vitaminů A, B1 , B2 a C.

Účinky jednoho stroužku denně pocítíme již po třech týdnech. Česnek se používá v kloktadlech a čajích, při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampon napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

Mrkev

Mrkev je bohatá na vitaminy A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.

Snižuje hladinu cholesterolu, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organismu. Chrání zrak. Je vynikající regenerační potravinou při únavě.

Pravidelná konzumace čerstvé mrkve (nebo mrkvové šťávy) v kombinaci s půstem je detoxikační terapií pro játra. Do čerstvé mrkvové šťávy je dobré vmíchat i lžičku olivového oleje, který usnadňuje využití betakarotenu.

Paprika

Vitamin C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organismu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu.

Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.

Jedna středně velká paprika pokryje až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Nejvíce betakarotenu a vitaminu C obsahuje červená paprika.

Pór

Díky vláknině příznivě působí na trávicí trakt, proti žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje vitamin E, karoteny, železo a syrový kyselinu listovou, vitamin C a B1 .

Červená řepa
Červená řepa - obyčejná zelenina se zázračnými účinky

Podobně jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a cévy před aterosklerózou a vysokým krevním tlakem.

Pórový odvar je vynikající prostředek při nahrazování úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu.

Petržel

Je bohatá na vitamin C, provitamin A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti.

Je užitečným zdrojem vápníku, odvodňuje. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy a podrážděný žlučník.

Rajčata

Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech.

Draslík snižuje krevní tlak. Slouží jako odvodňovací prostředek.

Obsahují antioxidanty, vitamin E, vitamin C a betakaroten. Lze je jíst v libovolném množství. Bohatý na karoteny a vitamin E je i rajčatový protlak.

Řeřicha

Je bohatá na železo, vitamin C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku.

Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení.

Denní dávka řeřichy pro dospělou osobu by však neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

Salát

Kyselina listová a vitamin B, jež obsahuje, zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek.

Konzumace povzbuzuje trávení a činnost jater, má uklidňující účinky.

Denně se doporučuje sníst 150 g (např. s rajčaty a bylinkami).

Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy však rychle ztrácejí vitamin C a kyselinu listovou.

Ředkvičky

Pomáhají při prevenci rakovinových onemocnění.

Používají se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek.

Obsahují vitaminy C a B. Doporučují se jíst syrové.

Špenát

Je užitečným zdrojem železa. Obsahuje vitaminy C, B1 a B2 , jód, vápník a kyselinu šťavelovou.

Betakaroten a vitamin E zachytávají volné radikály, draslík snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím.

Samosběr jahod na jahodových plantážích na okraji Turnova. Ilustrační foto.
Pěstitelé brzy začnou s prodejem první úrody. Popularita bedýnek stoupla

Může ochránit před degenerací zraku, 200 g pokrývá polovinu denní potřeby vápníku.

Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové.

Zelí

Obsahuje velké množství minerálních prvků a vitamin C.

Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují střevní činnost. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a nadýmání.

Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanáctník a choroby tlustého střeva.

Acetylcholin, který obsahuje, působí při depresích. Má i antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.

Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby.

Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5–6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

Časopis Receptář je nejstarší a nejprodávanější český hobby magazín na našem trhu. Pravidelně svým čtenářům nabízí spoustu tipů a nápadů z nejrůznějších oblastí zájmu, které mohou pomoci vyřešit každodenní činnosti. Časopis můžeme považovat za oblíbené fórum kutilů a zahrádkářů, kde si všichni mohou vyměňovat rady, inspiraci, nápady z oblasti zahrádkářství, kutilství v dílně a v domácnosti, vaření, zdraví nebo chovatelství. Těšit se můžete na poradenské rubriky renomovaných odborníků ze všech uvedených oblastí, ale i vysoce odborné články. Nezapomíná se ani na novinky v pracovních postupech, materiálech a výrobcích.

Zdroj: časopis Receptář