Vyzkoušejte skvělý recept na kandované fialky:

Zdroj: Youtube

Listy ve tvaru srdce a křehké fialové květy, které vyrůstají z ještě křehčích stonků. Přestože violka vonná (Viola odorata), lidově fialka, roste do výšky pouhých deset až patnáct centimetrů, je rozhodně nepřehlédnutelná. Tato sladce vonící rostlinka totiž patří k prvním poslům jara a fialové koberce, které vytváří, si nejde v po zimě probouzející se trávě s ničím splést.

Půvabné kvítky violky vonné však nejsou pastvou jen pro naše oči a nos. Tato hojně rozšířená rostlinka je totiž zároveň i skvělou léčivkou. Umí pomoci při potížích dýchacích cest, kožních onemocněních i bolestech hlavy. Používá se na podporu trávení, má pozitivní vliv na imunitní systém, je protizánětlivá a prospívá i kardiovaskulárnímu zdraví.

Staletími prověřené účinky fialky

Jak se lze dočíst v článku, který zveřejnila Americká vysoká škola zdravotnických věd, violka vonná je k léčebným účelům využívána už od dob starořeckých lékařů. V dřívějších dobách lidé samozřejmě neměli k dispozici vědecké studie. Vedle z generace na generaci předávaných zkušeností se řídili i tím, co jim daná rostlina připomínala.

Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.
Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

Nicholas Culpeper, anglický lékárník, lékař, botanik a astrolog, který žil v 17. století, například ve svém pojednání píše: „Čerstvé nebo sušené květy a listy violky jsou prospěšné při zánětu pohrudnice a všech plicních onemocněních, zmírňují ostrost horkých revuí a chrapot v krku.“

Pravděpodobně přitom vycházel z myšlenek Paracelsa von Hohenheima (alchymisty, astrologa a lékaře žijícího na přelomu 15. a 16. století), který spojoval tvar rostliny s léčebným využitím. Jak správně využít violku, pak měl napovídat její list, který připomíná tvar plíce.

Staletími prověřené vědomosti dávných učenců potvrzuje i moderní medicína. Neurolog Zbyněk Mlčoch, který stojí za webovými stránkami Bylinky pro všechny, zmiňuje, že v dnešní době se violka vonná používá zejména k tišení a zastavování kašle, léčbě astmatu, uvolňování a rozpouštění hlenů, zmírnění chrapotu a celkovému uklidnění dýchacích cest.

Pomůže při nachlazení i astmatu

Pozitivní vliv na výše zmíněné příznaky potvrzuje například studie, zveřejněná na stránkách časopisu pro zdravotníky Sage Journals, která zkoumala účinky sirupu z květů violky na kašel dětí s astmatem.

Při této studii byl 182 dětem ve věku od 2 do 12 let podáván v poměru 1:1 buď fialkový sirup, nebo placebo. Obě skupiny dětí přitom byly léčeny standardním způsobem, takže jediný rozdíl tkvěl právě v (ne)podání sirupu. Studie prokázala, že doba potřebná k úplnému potlačení kašle byla výrazně kratší u dětí, kterým byl podáván sirup.


Nahrává se anketa ...

Ve výše zmíněném článku v medicínském časopisu Sage Journals se lze také dočíst, jaké účinné látky se v této hojně rozšířené rostlince vlastně nacházejí: „Obsahuje různé sloučeniny, jako jsou alkaloidy, glykosidy, saponiny, třísloviny, methylsalicylát, sliz, vitamín C, kumarin, a flavonoidy. Viola má expektorační látky (podporující uvolnění hlenu a tudíž vykašlávání, pozn. red.), které přispívají ke snížení plicních zánětů a otoků sliznice.“

Článek dále zmiňuje, že bylinka je vhodná nejen pro astmatické pacienty, ale také při bolestech v krku, nepohodlí na hrudi, dušnosti, akutní bronchitidě, černém kašli a zápalu plic. Violka má i silné protizánětlivé a antibakteriální účinky a měla by dokonce přispívat k hubnutí.

„Podle několika studií má také antioxidační, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti,“ píše dále Sage Journals.

K prvotní úlevě při úzkostných pocitech vyzkoušejte levanduli, která je známa pro svou schopnost redukovat úzkost a napětí.
Tato běžná bylinka pomáhá léčit úzkosti a napětí. Leckdy se vyrovná i lékům

Bylinkopedie, web věnovaný léčivým rostlinám, pak připomíná, že fialka je velmi účinná i při zevním užití. „Používá se do koupelí při špatně se hojících ranách a spolu s přesličkou i při hemoroidech. V neposlední řadě se violka vonná využívá i jako přídavek do parfémů. Doporučuje se také potírat hlavu odvarem z violky při vypadávání vlasů,“ doporučuje server.

Jak používat violku vonnou?

A jak si dopřát léčebné účinky violky? Ze všeho nejjednodušší (a také nejsnadnější) je nasušit si květy do zásoby a v případě potřeby z nich připravit čaj. „Odvar z violky je velmi chutný. Jsou na něj potřeba pouze květy a voda. Vezmeme polévkovou lžíci květů violky a necháme je vylouhovat v šálku vroucí vody okolo 10 minut,“ radí snadný postup Bylinkopedie.

Violka vonná se velmi často využívá i při sladkém pečení.Violka vonná se velmi často využívá i při sladkém pečení.Zdroj: Foto: Shutterstock

Violka vonná se také často používá ke zdobení při vaření či pečení. Má neutrální, spíše nevýraznou a ničím nerušivou chuť, přičemž se dá bez problémů použít i syrová. Natrhané čerstvé květy stačí jen opláchnout ve studené vodě, aby se odstranily nečistoty a drobný hmyz. Pak už jimi dle libosti můžete posypat oběd, přidat je do salátů, použít na ozdobu chlebíčků, sladkých dortů, sušenek a podobně.

Bylinkopedie pak radí připravit z violek zdravé dochucovadlo na salátové zálivky. Jako ingredience potřebujete jen květy a vinný ocet. „Květy fialky smícháme společně s vinným octem a necháme odležet. Po dvou, třech týdnech můžeme dochucovadlo používat,“ píše Bylinkopedie.

Jak připravit sirup z violek?

Výborný je také fialkový sirup. Ten se dá užívat nejen po lžičkách jako lék, ale hodí se také k pokapání nejrůznějších dezertů či ochucení nápojů. Jednoduchý postup radí na bylinky zaměřený web Learning Herbs.

Co budete potřebovat?

  • 1, 5 šálku čerstvých květů
  • 2 šálky čerstvě převařené vody
  • čtvrt šálku medu (či jiného sladila podle vlastního výběru)
  • citronovou šťávu (malé množství, volitelně)

Jak postupovat?

  • Květy vložte do malé skleněné nádoby a zalijte právě převařenou vodou. Dobře promíchejte, zakryjte a nechte nejméně 30 minut odležet.
  • Jakmile květy pustí barvu, sceďte je a přidejte citronovou šťávu. Právě postupným přidáváním citronové šťávy si můžete určit, jakou barvu bude sirup mít. Zatímco právě vyluhovaný je temně fialový až modrý, kyselost citronu dokáže vykouzlit odstíny od purpurové po růžovou.
  • Nakonec stačí přidat med či jiné sladidlo a dobře promíchat.
  • Sirup uchovávejte v lednici a spotřebujte během několika dní. Pro delší trvanlivost tekutinu odměřte, přidejte stejné množství medu nebo cukru a spotřebujte do měsíce.