Předsevzetí, sebezapření, skutečná chuť a motivace zhubnout, ale také pokušení a podvádění. To všechno provází hubnutí. Kdo občas nezhřeší, že? Jenže po úlevě a radosti, kterou cítíme, když do sebe ládujeme odpíraný čokoládový bombon uprostřed hubnoucí kúry, přichází pocit zmaru, selhání, zklamání a naštvanosti.

Jak tomu předcházet? Odborníci se rozhodli zjisti, jak zrcadlo může ovlivnit způsob, jakým jedí dvě skupiny studentů. Pod záminkou chuťové zkoušky si všichni mohli vybrat mezi kouskem čokoládového dortu běžně prodávaného v supermarketu a mezi ovocným salátem.

Kakaová ovesná kaše s mangem, banánem a kešu oříšky
JÍDELNÍČEK: Porce chilli papriček a kila letí dolů!

Polovina studentů pak byla náhodně usazena v místnosti se zrcadlem, druhá polovina v místnosti, kde na sebe neviděli. Poté, co ochutnali pokrm, který si vybrali, dostali otázku, jak jim jídlo chutnalo, a jestli by si dali ještě trochu. Studentům, kteří seděli před zrcadlem, chutnal dort méně než těm, kdo se neviděli. U studentů konzumujících ovocný salát podobný rozdíl studie nezjistila.

A tento rozpor znamená, že se lidé necítí v takové situaci příjemně – i když si sami neuvědomují proč. A protože si neuvědomují, proč se necítí dobře, napadne je, že něco není v pořádku se samotným jídlem. Hledají nějaký vnější faktor, kterému by mohli připsat vinu za to, že nemají dobrý pocit.

Přimějte se denně k pohybu. Ať už procházkám, výletům, cyklistice na čerstvém vzduchu, nebo domácímu cvičení.
RADA: Leze vám už koronavirus na mozek?

Může tedy umístění zrcadla v domě pomoci zbavit se konzumace nezdravých pochutin? Odborníci jsou přesvědčeni, že odpověď zní ano. Lidé podle něj můžou zrcadla pověsit třeba do kuchyně, kde je pohled na sebe samotné může v poslední chvíli přimět sáhnout raději po jablku než po sáčku se smaženými bramborovými lupínky. Také restaurace by mohly tímto způsobem povzbudit strávníky, aby si raději vybírali zdravější varianty nabízených pokrmů.