Na padesát palíren eviduje na Vysočině celní správa. V okrese Třebíč třináct, na Havlíčkobrodsku šest, v jihlavském okrese devět. Ve žďárském jich je pak hned dvanáct. Lidé přesto občas podniknou zakázané obchodování s pálenkou, a podporují tak existenci černých palíren.

„Slivovici beru od kamaráda. Letos ale měli prý málo, tak mi domluvil deset litrů u souseda ze vsi – za dvě stovky,“ přiznal pětatřicetiletý Broďan. Jméno uvést nechtěl, aby se nedostal on a majitel palírny do problémů. Ví o tom, že za obchodování s pálenkou by mohl mít dotyčný nemalé problémy.

„Na Vysočině jsme černé palírny v minulém roce nezaznamenali,“ sdělila mluvčí celníků Lada Temňáková. Jak připomněla, zákony navíc hovoří jasně. Provozovatel musí vyrobit maximálně třicet litrů stoprocentního alkoholu za sledované období za předpokladu, že jde o vlastní výpěstky.

„Není možné, aby si vypálil další množství třeba na manželku a ze zakoupeného zboží. Často také lidé nerozumí pojmu povolené období k pálení. Jedná se o dobu od června do konce července,“ dodala mluvčí. Tak trochu nespokojení jsou ale majitelé těchto provozů. Neustálé kontroly jim očividně vadí.

Kontroly vadí

„V poslední době se jedná spíše o buzeraci než kontroly. Pamatuji si dobu, kdy příslušníci celní správy chodili jednou za dva měsíce, jak ukládá zákon, nyní je to i jedenkrát týdně,“ shodl se v názoru s ostatními vysočinskými pálenkáři jeden z nich, jehož identita je Deníku známa, ale své jméno nechtěl uvést.

Na faktu, že celní správa kontroluje spíše nekontrolovatelné, se shoduje mnoho z provozovatelů palíren. „Černých výroben lihu je na Vysočině opravdu mnoho, ale tohle nikdo neřeší. Nám to ubírá nakonec na tržbách, oni jsou fakt cenově hodně dole, konkurovat jim moc nelze,“ uvedl majitel palírny.

Na problémy spojené s takzvaným černým pálením se specializuje organizace Unie destilatérů.

„Snažíme se vést statistiky, které by daly jasně najevo, že se takzvaně černě pálí. V současné době čísla za minulý rok hotová nemáme, ale je zcela zřejmé, že upozorňujeme na něco, co se prostě běžně děje,“ uvedl předseda Unie destilatérů Václav Šitner.

Přitom ale kontroly celníků ukazují, že majitelé palíren se dopouštějí stále stejných přestupků. „Pálí hlavně větší množství alkoholu a také z cizího,“ upozornila na poměrně časté prohřešky mluvčí Temňáková.