Jihlavští kriminalisté zadrželi další dvě osoby, které se dopouštěly trestné činnosti na úseku drog. Jednalo se o muže a ženu, kteří na Jihlavsku distribuovali pervitin. Žena drogu obstarávala, a poté ji prodávala dvěma mužům.

„V období od druhé poloviny roku 2009 do konce srpna letošního roku žena obstarala a dále distribuovala nejméně 240 gramů pervitinu. Muž drogu prodával nejméně pěti dalším mladým lidem,“ uvedla Jana Kroutilová, policejní mluvčí jihlavského územního odboru. Podle vyjádření Kroutilové je množství drogy, se kterým oba zadržení nakládali, tak velké, že odpovídá množství značného rozsahu, a oběma pachatelům tak hrozí za spáchané trestné činy přísnější postih.

Za minulý týden jsou to tak již tři pachatelé drogové kriminality, které kriminalisté dopadli. Nyní již policejní komisař zahájil trestní stíhání ženy i muže.

„Čtyřiatřicetiletá žena z Jihlavy byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ oznámila Kroutilová. Dotyčná žena již byla v minulosti za spáchanou trestnou činnost pravomocně odsouzena. „Byl podán návrh na vzetí obviněné ženy do vazby,“ doplnila informaci policejní mluvčí.

Obchodovali s velkým množstvím

„V průběhu vyšetřování se nám podařilo prokázat, že množství distribuované drogy odpovídá množství velkého rozsahu a v tuto chvíli je již patrné, že množství pervitinu, který žena prodala, činilo nejméně 500 gramů,“ řekl komisař oddělení obecné kriminality Radim Novák, s tím, že tímto se kriminalisté v průběhu dalšího vyšetřování budou dále zabývat a je pravděpodobné, že dojde ještě ke zpřísnění právní kvalifikace.

Vzhledem k množství drogy, se kterým žena nakládala, se jedná o natolik závažný zločin, že ho jihlavští kriminalisté z důvodu věcné příslušnosti předají k dalšímu vyšetřování na Odbor obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v Jihlavě.

Třiadvacetiletý muž z Jihlavy byl obviněn ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Po provedení procesních úkonů byl muž ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě.

Desetitisíce korun

Kriminalisté ženu i muže zadrželi ve středu 7. září. Ihned po zadržení byli oba umístěni do policejní cely.

Obviněná žena obstarávala drogu pervitin na různých místech Jihlavska. Během dvou let prodala obviněnému muži pervitin v řádech několika stovek případů. Vždy se jednalo o množství přibližně jeden gram za částku 1 500 korun. Dále žena nejméně v šedesáti případech pervitin prodala dalšímu muži vždy v množství od 0,2 do 0,5 gramu. Od tohoto muže obdržela obviněná za drogy celkovou částku třicet tisíc korun.

Obviněný muž prodával od loňského roku do svého zadržení drogu pervitin, který si přebíral od ženy, nejméně pěti mladým lidem. Drogu si od něho kupovali tři muži a dvě ženy.

„Pervitin jim prodal nejméně ve 250 případech a obdržel za něj částku přes 230 tisíc korun,“ upřesnil Novák. Jak dodal, jednomu z mužů drogu v několika případech poskytl zdarma jako protislužbu za různé služby, jako například opravu vozidla či odvoz na různá místa.

Za spáchaný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy teď hrozí pachateli uložení trestu odnětí svobody na dva roky až deset let.