Mstil se za to, že ho tamní členové nacistické strany NSDAP poslali do koncentračního tábora. Tvrdí to publicista Václav Vlk, informovala Česká televize.

V Dobroníně bylo 19. května 1945 brutálně zavražděno až 17 německých civilistů. Vlk tvrdí, že šlo o vyřizování účtů mezi sousedy, všichni ale údajně byli Němci. „Aktéry vraždy, která se údajně stala, byli právě členové rodiny Kautzingerovy, sudetští, nebo jihlavští Němci, a to levičáci,” prohlásil Vlk.

Publicista přitom čerpá z volně dostupného dokumentu, jehož autorem je jihlavský Němec a člen wehrmachtu Fritz Hawelka. V něm se píše, že němečtí civilisté byli rozmláceni lopatami, sekyrami a rýči.

Podle Vlka to potvrzuje jeho teorii. „Vraždění lopatami, krumpáči a rýči zavedli nacisté například v koncentračním táboře Mauthausen,” konstatoval.

David Vondráček, jenž se případem zabývá, ovšem tvrdí, že vraždění sice organizoval Kautzinger, jenže jako představitel české odvety. „Byl tehdy představitelem revolučních Čechů, ač původem Němec. Máme i opačné příběhy, opačné kolaborace Čechů za války s nacisty,” poznamenal.

Policejní vyšetřovatel kauzy Dobronín Michal Laška naopak stále trvá na tom, že šlo o pomstu Čechů Němcům.