Osmadvacetiletá žena z Jihlavy je podezřelá, že týrala svého osmiletého syna. Jihlavští kriminalisté jí obvinili z přečinu úmyslného ublížení na zdraví a zločinu týrání svěřené osoby. Matka je stíhána na svobodě. Chlapec skončil v dětském domově.

„Ženě hrozí dva až osm let vězení,“ upozornila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že vzhledem k věku dítěte nebudou policisté k případu poskytovat bližší informace.

Případ se stal už v srpnu a  policii na něj upozornili sami lékaři z dětského oddělení jihlavské nemocnice.

„Chlapeček k nám byl převezen se zraněním. Měl otřes mozku a hospitalizován byl pět dní od 11. do 16. srpna,“ informovala mluvčí nemocnice Veronika Pysková.

Lékaři podle modřin a podlitin na jeho těle navíc měli podezření, že byl dlouhodobě týrán. Proto kontaktovali nejen policii, ale také úředníky sociálního odboru jihlavského magistrátu.

„V dětských domovech končí děti tehdy, není-li ani v okruhu širší rodiny dítěte nalezen nikdo, kdo by odpovídající péči dítěti mohl zabezpečit tak, aby jeho další příznivý vývoj nebyl ohrožen,“ řekl obecně mluvčí radnice Radek Tulis.

Babička chlapce televizi Nova řekla, že měl její vnuk na těle modřiny delší dobu a  matka to podle ní vysvětlovala tak, že byl údajně nešikovný.

Podobných případů řeší jihlavský sociální odbor pouze několik do roka. Podle Radka Tulise to není víc než deset.

„Návrh na umístění do dětského domova podává zpravidla orgán sociálně-právní ochrany dětí a ve věci rozhoduje příslušný okresní soud po opětovném zhodnocení, zda navrhované řešení je v souladu se zájmy nezletilého dítěte a je za stávající situace nezbytně nutné,“ přiblížil obvyklou praxi Radek Tulis.

Případů je víc

Mluvčí nemocnice Veronika Pysková řekla, že letos oznámili lékaři z jihlavské nemocnice už tři případy, kdy měli podezření na týrání dítěte. „Hlavními důvody jsou zranění v podobě podlitin, hematomů a modřin,“ dodala Pysková.

Jihlavský soud například v těchto dnech řeší případ manželů z Jihlavy, kteří byli obviněni z týrání dvouleté dcery. Podle obžaloby jí nechali několik dní spát na rozlámané polystyrenové matraci, do které se jí zaklínila noha.

Takto ležela celou noc a lékaři jí nožičku zachránili na poslední chvíli. Hrozila jí totiž amputace. Matka k soudu nepřišla. Otec se snažil případ bagatelizovat. Jestli je takové jednání rodičů trestné a zda jde o týrání, rozhodne soudce zřejmě už příští měsíc.