Měsíční kojenec z Kamenice nad Lipou, pětiletý chlapec ze Zašovic na Třebíčsku, šestiletá Sára z Dolní Cerekve na Jihlavsku, na kterou spadla branka, či dvouletý chlapec z Nového Města na Moravě mají společné to, že jejich život skončil předčasně. Ve většině případů za to můžou jejich rodiče. Odpovědnost dospělých za jejich děti řeší policie a soudy. Tresty jsou různé, stejně jako jsou rozdílné okolnosti jednotlivých tragických případů.

Zatímco za úmyslně utopené dítěte v Novém Městě na Moravě poslal soud matku na tři roky do vězení, otec, který upustil dítě na zem, odešel ze soudní síně bez trestu.

„Šlo o nešťastnou náhodu, otec byl potrestán už tím, že jeho vinou dítě zemřelo, proto jsme se rozhodli jeho trestní stíhání podmíněně zastavit. Určili jsme mu lhůtu čtrnáct měsíců. Vlastně jde o jakousi obdobu podmínky, ale bez udělení trestu. Dotyčný nesmí spáchat jinou trestnou činnost, jinak bude jeho stíhání pokračovat,“ informoval o pravomocně rozhodnutém případu pelhřimovský soudce Jiří Zach.

Zemřela doma

O rodinné tragédii, která se stala loni 19. listopadu v bytě v Kamenici nad Lipou, Deník informoval v lednu. Pavel M. přenášel měsíční dceru v náručí, když loktem zavadil o nábytek a dítě mu vypadlo z rukou na zem z výšky asi 130 centimetrů. Rodiče s kojencem přesto nešli k lékaři.

Další den se jeho zdravotní stav zhoršil a následně zemřelo. Otec před soudem tvrdil, že dítě po pádu na zem ani neplakalo. Myslel si, že bude v pořádku, proto nevyhledali lékařské ošetření. Jenže statečnost dítěte byla jen zdánlivá. Při pádu si zlomilo několik žeber a způsobilo si krvácení do mozku. Na záchranu už pak bylo pozdě.

„Pokud se něco takového stane, je nejlepší okamžitě zavolat záchranku nebo dítě odvézt k lékaři. Stává se, že děti po pádu nepláčou, protože se leknou a jsou v šoku. Podobných úrazů je čím dál víc a následky jsou tragické,“ upozornil primář dětského oddělení Nemocnice Jihlava Milan Svojsík.

Dělali rekonstrukci

Krajští kriminalisté stále vyšetřují případ úmrtí pětiletého chlapce ze Zašovic na Třebíčsku. Ten zemřel v sobotu 16. července v brněnské nemocnici pravděpodobně na krvácení do mozku.

Na případ upozornili lékaři policii. Matka tvrdila, že se chlapec zranil při pádu z traktůrku. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili. Rozhodnou se až po vyhodnocení policejní rekonstrukce, která se v Zašovicích uskutečnila minulý týden.

„Rekonstrukcí jsme zjišťovali, jestli si dítě mohlo zranění způsobit tak, jak to popisují rodiče, nebo se to stalo jinak,“ vysvětlil smysl rekonstrukce krajský kriminalista Michal Laška.

Záznamy z rekonstrukce nyní vyhodnocují specialisté ze soudního lékařství. Jejich odborné závěry budou důležité pro další vývoj v tomto případu.